Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Spojené štáty chcú s Britániou udržiavať silné vzťahy aj po brexite

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Teší ma, že Spojené kráľovstvo a EÚ dospeli k dohode o brexite, ktorá ctí vôľu Britov, oznámil na sociálnych sieťach Mike Pompeo.

Washington 1. februára (TASR) - Spojené štáty plánujú naďalej budovať silné vzťahy s Britániou aj po jej vystúpení z Európskej únie. Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo to vyhlásil po tom, ako Spojené kráľovstvo v piatok oficiálne vystúpilo z 28-členného bloku.

"Teší ma, že Spojené kráľovstvo a EÚ dospeli k dohode o brexite, ktorá ctí vôľu Britov," napísal na Twitteri šéf americkej diplomacie.

"Naďalej budeme pokračovať v budovaní silných, produktívnych a prosperujúcich vzťahov s Veľkou Britániou čase keď vstupuje do novej kapitoly," dodal podľa správy agentúry AFP Pompeo.

Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska oficiálne vystúpilo z Európskej únie v piatok o 23.00 h miestneho času.

Ukončenie členstva v medzinárodnej organizácii bolo na ostrovoch predmetom diskusií už od samotného pripojenia Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska k Európskemu hospodárskemu spoločenstvu (EHS) 1. januára 1973.

Prvým februárovým dňom sa začína 11-mesačné prechodné obdobie, počas ktorého budú pre Britániu aj naďalej platiť európske pravidlá, no nebude už musieť prispievať do rozpočtu EÚ.