Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Spojené štáty hlásia prípad výskytu opičích kiahní

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Prípady opičích kiahní hlásili nedávno aj krajiny, kde sa táto choroba zvyčajne nevyskytuje, ako Británia, Španielsko a Portugalsko.

New York 19. mája (TASR) - Spojené štáty zaznamenali jeden prípad opičích kiahní. Nakazeným je obyvateľ amerického štátu Massachusetts na severovýchode krajiny, ktorý nedávno cestoval do Kanady, oznámilo Centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (CDC). TASR správu prevzala od agentúry DPA, ktorá o tom informovala vo štvrtok.

CDC uviedlo, že opičie kiahne u infikovanej osoby potvrdili laboratóriá v stredu po tom, ako ju v utorok večer otestovali.

Prípady opičích kiahní hlásili nedávno aj krajiny, kde sa táto choroba zvyčajne nevyskytuje, ako Británia, Španielsko a Portugalsko.

Opičie kiahne sa vyskytujú v strednej a západnej Afrike, často v blízkosti tropických dažďových pralesov. Toto vzácne vírusové ochorenie prvýkrát zistili u ľudí v roku 1970 v Konžskej demokratickej republike (KDR), kde je už považované za endemické (trvalo prítomné).

Vírus sa z človeka na človeka môže prenášať kvapôčkami vzduchu, blízkym telesným kontaktom alebo spoločným používaním kontaminovanej bielizne či predmetov.

Príznaky tohto ochorenia sú zvyčajne podobné pravým kiahňam, ale sú miernejšie. Pravé kiahne patrili vo svete k najobávanejším chorobám, pokým ich v roku 1979 oficiálne nevyhlásili za zneškodnené.