Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Spojené štáty opätovne otvorili veľvyslanectvo v Kyjeve

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Konzulárna činnosť však nebude obnovená okamžite a v platnosti zostáva aj odporúčanie ministerstva zahraničných vecí USA necestovať na Ukrajinu.

Washington 18. mája (TASR) - Americké veľvyslanectvo v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v stredu znova otvorili po trojmesačnej uzávere, ktorá súvisela s ruským vpádom na Ukrajinu. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Oficiálne znovu spúšťame prevádzku," povedal pre Reuters hovorca ambasády USA v Kyjeve Daniel Langenkamp krátko pred vztýčením americkej vlajky. Dodal, že do Kyjeva sa najprv vráti menší počet diplomatov. Konzulárna činnosť však nebude obnovená okamžite a v platnosti zostáva aj odporúčanie ministerstva zahraničných vecí USA necestovať na Ukrajinu, priblížil.

Veľvyslanectvo Spojených štátov na Ukrajine svoje brány zatvorilo 14. februára, čiže desať dní predtým, než Rusko spustilo vojenskú inváziu. Zamestnanci ambasády strávili prvé dva mesiace vojny v Poľsku, avšak už 2. mája sa na Ukrajinu vrátila americká chargé d'affaires Kristina Kvienová, ktorá však začala úradovať z Ľvova na západe krajiny.

Za posledný mesiac opätovne otvorili svoje veľvyslanectva v Kyjeve mnohé západné krajiny vrátane Francúzska, Nemecka či Británie. Stalo sa tak po tom, ako sa hlavné boje presunuli z okolia ukrajinskej metropoly na východ krajiny.