Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Spojené štáty posilnia svoj kontingent v Nemecku o 500 vojakov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

Americkí vojaci sú rozmiestnení v Nemecku od konca druhej svetovej vojny, ich počet však postupne klesá.

Berlín 13. apríla (TASR) - Spojené štáty posilnia svoj súčasný 35-tisícový vojenský kontingent v Nemecku o ďalších 500 vojakov. Počas návštevy Berlína to v utorok oznámil americký minister obrany Lloyd Austin, ktorého citovala agentúra DPA.

Oznámenie o posilnení trvalej vojenskej prítomnosti USA v Nemecku bolo zverejnené po Austinovej schôdzke s jeho nemeckou rezortnou partnerkou Annegret Krampovou-Karrenbauerovou.

Agentúra DPA v tejto súvislosti pripomenula napätie, ktoré medzi Washingtonom a Berlínom existovalo počas pôsobenia predchádzajúceho prezidenta USA Donalda Trumpa. Ten vlani oznámil, že počet amerických vojakov v Nemecku zníži o 12.000.

Trumpov nástupca Joe Biden však implementáciu tohto rozhodnutia vo februári pozastavil, čo nemecká vláda uvítala.

"Informoval som pani ministerku o našom zámere trvale umiestniť (v Nemecku) ďalších približne 500 príslušníkov armády USA," povedal v Berlíne Austin v rámci svojej prvej návštevy Európy od nástupu do funkcie.

Títo vojaci budú už počas jesene nasadení v oblasti Wiesbadenu, metropoly nemeckej spolkovej krajiny Hesensko. Podľa Austina zväčšenie amerického kontingentu v Nemecku posilní odstrašujúci efekt i obranu Európy.

Šéf Pentagónu zdôraznil, že Spojené štáty chcú byť aj v ďalších rokoch "dôležitým bezpečnostným a ekonomickým partnerom Nemecka". Posilnenie vzťahov s Berlínom označil za jednu z hlavných priorít Bidenovej administratívy.

Americkí vojaci sú rozmiestnení v Nemecku od konca druhej svetovej vojny, ich počet však postupne klesá. V závere studenej vojny v roku 1990 ich tam bolo približne 200.000, píše agentúra AFP.