Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Spojené štáty predajú Poľsku 18 raketometov HIMARS

Na archívnej snímke americký raketový systém HIMARS ostreľuje cieľ. Foto: TASR/AP

Schválený balík podľa agentúry Reuters zahŕňa aj 45 taktických balistických striel ATACMS a viac než 1000 rakiet GMLRS.

Washington 8. februára (TASR) - Spojené štáty v utorok súhlasili s tým, že predajú Poľsku 18 presných salvových raketometov HIMARS, rakety a ďalšie vybavenie v celkovej hodnote 10 miliárd dolárov. Oznámilo to v utorok americké ministerstvo obrany, informuje agentúra AFP.

Schválený balík podľa agentúry Reuters zahŕňa aj 45 taktických balistických striel ATACMS a viac než 1000 rakiet GMLRS.

"Navrhovaný predaj pomôže Poľsku dosiahnuť pokrok pri dosahovaní vojenských cieľov modernizácie kapacít (armády) a ďalej posilní jeho interoperabilitu s USA a ostatnými spojencami," uviedla vo vyhlásení americká Agentúra pre obranno-bezpečnostnú spoluprácu (DSCA) podliehajúca Pentagónu, ktorá sprostredkúva predaj amerických zbraní do zahraničia.

DSCA v tejto súvislosti zdôraznila aj skutočnosť, že dodávka raketometov HIMARS posilní obranyschopnosť Poľska a jeho schopnosť odstrašovať regionálne hrozby.

Predaj raketometov Poľsku odsúhlasilo ministerstvo obrany USA, zatiaľ čo DSCA o ňom upovedomila americký Kongres, ktorý ho ešte musí oficiálne schváliť.

Poľsko vykonalo za posledný rok - po ruskom vpáde na susednú Ukrajinu - viacero rozsiahlych nákupov zbraní. Od Spojených štátov kúpilo okrem raketometov HIMARS aj tanky Abrams a od Južnej Kórey taktiež tanky, ako aj húfnice a stíhačky.

Agentúra AFP pripomína, že dodávky raketometov HIMARS zohrali kľúčovú úlohu v boji Ukrajincov proti ruskej invázii a umožnila im presné útoky na logistické centrá a veliteľské stanovištia ruskej armády.