Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Spojené štáty prehĺbia svoje vzťahy s Taiwanom

Taiwanská líderka Cchaj Jing-wen, archívna foto. Foto: TASR/AP

Obe strany začali aktívne rozvíjať spoluprácu aj v nových oblastiach, akými sú napríklad kybernetická bezpečnosť či rozvíjanie dodávateľských reťazcov.

Tchaj-pej 29. októbra (TASR) - Spojené štáty chcú prehĺbiť vzťahy s Taiwanom, ktorý Čína považuje za súčasť svojho úzenmia. Uviedla to v piatok riaditeľka Amerického inštitútu na Taiwane (AIT), ktorý de facto funguje ako veľvyslanectvo, informovala agentúra AP.

"Naše partnerstvo a podpora pre Taiwan sú pevné ako skala. Sme odhodlaní prehĺbiť naše väzby s Taiwanom," uviedla vo svojej prvej tlačovej konferencii nová šéfka AIT Sandra Oudkirková, ktorá sa ujala funkcie počas leta.

Obe strany podľa nej začali aktívne rozvíjať spoluprácu aj v nových oblastiach, akými sú napríklad kybernetická bezpečnosť či rozvíjanie dodávateľských reťazcov. Avizovala, že USA budú podporovať aj snahy o posilnenie postavenia Taiwanu na medzinárodnej scéne.

Americký inštitút na Taiwane sa bude podieľať aj na politike administratívy prezidenta USA Joea Bidena, ktorej súčasťou je i vyvažovanie "neblahého" vplyvu komunistickej Číny v regióne, povedala riaditeľka AIT.

Odmietla sa pritom vyjadriť k prítomnosti amerických vojakov na Taiwane. Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen v stredu po prvý raz potvrdila, že na ostrove sa nachádzajú príslušníci armády USA, ktorí cvičia taiwanských vojakov s cieľom posilniť obranyschopnosť ostrova. Bližšie podrobnosti neuviedla. Vyslovila však presvedčenie, že Spojené štáty budú Taiwan v prípade vojenského útoku Číny brániť.

Toto vyjadrenie prišlo v období vyostreného napätia medzi Pekingom a Taiwanom, ktoré je podľa agentúry AP najvýraznejšie za posledných niekoľko desaťročí. Čínska komunistická vláda považuje Taiwan za svoju odštiepeneckú provinciu a nevylučuje ani znovupripojenie ostrova k Číne za pomoci sily.

Čínska armáda začiatkom októbra opakovane narušila vzdušný priestor Taiwanu, do ktorého v priebehu niekoľkých dní vyslala viac než 150 bojových lietadiel. Čínski vojaci tiež nacvičovali vyloďovacie a útočné operácie na pobreží Taiwanského prielivu.

Americký prezident Biden minulý týždeň počas televízneho rozhovoru uviedol, že USA sú pripravené brániť Taiwan pred prípadnou čínskou inváziou. Šéf diplomacie USA zase v utorok vyzval členské krajiny OSN, aby napriek odporu Číny umožnili členstvo Taiwanu v agentúrach svetovej organizácie, ktoré riešia otázky zdravotníctva, dopravy, klimatických zmien, kultúry a vzdelávania.

Spojené štáty dlhodobo podporujú obranyschopnosť Taiwanu dodávkami zbraní a svoje odhodlanie brániť ostrov demonštrujú aj plavbami vojenských lodí cez Taiwanský prieliv.