Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Spojené štáty prizvali Čínu k rokovaniam o kontrole zbrojenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na júnovom kole rokovaní vo Viedni sa Čína nezúčastnila. Podmienkou jej účasti na ďalšom kole podľa Pekingu je, aby Washington zmenšil svoj jadrový arzenál na úroveň čínskeho.

Washington 9. júla (TASR) - Spojené štáty vo štvrtok opäť prizvali Čínu k rozhovorom o kontrole zbrojenia, ktoré prebiehajú s Ruskom, píše agentúra AFP.

Čína v stredu naznačila, že je ochotná so Spojenými štátmi rokovať o nástupkyni zmluvy New START, ktorá obmedzuje počet nasadených jadrových hlavíc Ruska a Spojených štátov.

"Spojené štáty vítajú záväzok Číny zúčastniť sa na rokovaniach o kontrole zbrojenia. Ďalšie opatrné kroky musia zahŕňať osobné stretnutia medzi zástupcami Spojených štátov a Číny," uviedla hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Morgan Ortagusová.

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa dlhodobo požaduje, aby bola Čína súčasťou rozhovorov o nástupkyni New START. Tá by mala vypršať vo februári budúceho roku.

Na júnovom kole rokovaní vo Viedni sa Čína nezúčastnila. Podmienkou jej účasti na ďalšom kole podľa Pekingu je, aby Washington zmenšil svoj jadrový arzenál na úroveň čínskeho, ktorý je podstatne menší.

Riaditeľ oddelenia pre kontrolu zbrojenia na čínskom ministerstve zahraničných vecí Fu Cchung vyhlásil, že snaha Washingtonu nie je ničím iným, len "trikom", pomocou ktorého chce Washington opustiť zmluvu a posilniť svoj jadrový arzenál.

"Všetci si k rokovaciemu stolu prinesieme rozličné perspektívy a ciele. Nepochybne budeme mať nezhody," povedala Ortagusová.

"Je však čas na dialóg a diplomaciu medzi tromi najväčší nukleárnymi mocnosťami, aby sme predišli novým pretekom v zbrojení," dodala.

Americký vyjednávač Marshall Billingslea na konci júna uviedol, že nová zmluva musí zahŕňať všetky jadrové zbrane, nielen strategické jadrové zbrane, musí tiež zahŕňať Čínu.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Potvrdil, že Čína odmietla pozvánku Spojených štátov na účasť na rokovaniach vo Viedni. Vyjadril však nádej, že medzinárodné spoločenstvo bude tlačiť na Peking, aby sa v budúcnosti na takýchto rokovaniach zúčastnil.

Rusko, ktorého delegácia už z Viedne odcestovala, podľa amerického diplomata nemá námietky proti účasti Číny na rokovaniach.

Moskva však požaduje aj zapojenie západoeurópskych jadrových mocností - Británie a Francúzska.

Billingslea na margo tejto požiadavky Ruska povedal, že Spojené štáty tento názor nezastávajú, lebo "kvalitatívne aj kvantitatívne sú Británia a Francúzsko vo veľmi odlišnej situácii ako čínske preteky v zbrojení".