Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Spojené štáty súhlasili so stiahnutím svojich bojových síl z Iraku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Irak v rámci stredajších rokovaní s USA potvrdil svoj záväzok chrániť vojenské základne, kde pôsobia vojaci medzinárodnej koalície.

Washington 8. apríla (TASR) - USA v stredu súhlasili so stiahnutím všetkých svojich bojových síl z Iraku. Americkí vojaci tam naďalej budú pôsobiť len ako vojenskí inštruktori a poradcovia. Po prvom kole americko-irackého strategického dialógu, ktorý prebehol formou videokonferencie, to obe krajiny oznámili v spoločnom vyhlásení, o ktorom informovala agentúra AFP.

Obe strany "potvrdili, že (vojenská) misia USA a koaličných síl (v Iraku) sa transformovala na misiu zameranú na vojenský výcvik a poradenstvo, čo umožňuje stiahnutie zvyšných bojových síl z Iraku," píše sa vo vyhlásení.

O konkrétnom termíne odsunu chcú predstavitelia Iraku a Spojených štátov diskutovať na ďalších stretnutiach, na ktorých sa budú riešiť technické otázky.

Príslušníci bojových útvarov americkej armády stále asistujú irackým ozbrojeným silám v boji proti džihádistom z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

Stiahnutie všetkých vojakov z Iraku nariadil ešte bývalý prezident Barack Obama, po nástupe tzv. Islamského štátu ich tam však musel vyslať znovu. Začiatkom januára tohto roku dosluhujúci prezident Donald Trump znížil počet amerických vojakov v Iraku na 2500.

Len pár dní pred začiatkom strategického dialógu sa iracká letecká základňa ležiaca severne od Bagdadu stala terčom raketového útoku. Dve rakety dopadli mimo jej areálu a nespôsobili straty na životoch ani materiálne škody. Túto základňu irackého letectva využívajú aj americkí vojaci dislokovaní v Iraku.

K útoku sa síce bezprostredne nikto neprihlásil, Washington však z podobných útokov na svoje jednotky a diplomatov zvyčajne obviňuje iracké ozbrojené frakcie spájané s Iránom.

Irak aj preto v rámci stredajších rokovaní s USA potvrdil svoj záväzok chrániť vojenské základne, kde pôsobia vojaci medzinárodnej koalície.