Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Spojené štáty udelia dočasný ochranný štatút obyvateľov Afganistanu

Afganskí utečenci čakajú v hangári na americkej leteckej základni, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Toto opatrenie im umožní zostať v USA po obdobie 18 mesiacov.

Washington 16. marca (TASR) - Spojené štáty udelia štatút dočasnej ochrany obyvateľom Afganistanu žijúcim v USA s vízami, ktorých platnosť vypršala. Toto rozhodnutie súvisí s naďalej nebezpečnými podmienkami v ich krajine. Informovala o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na americké ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť.

Štatút dočasnej ochrany (Temporary Protected Status – TPS) pomôže "ochrániť afganských občanov, ktorí už žijú v Spojených štátoch, pred návratom do nebezpečných podmienok", uviedol minister pre vnútornú bezpečnosť USA Alejandro Mayorkas. Toto opatrenie im umožní zostať v USA po obdobie 18 mesiacov.

Ministerstvo spresnilo, že Afganci čelia zlej bezpečnostnej situácii a zhoršeným životným podmienkam od prevzatia moci radikálnym hnutím Taliban vlani v auguste.

Ministerstvo poukázalo na "kolabujúci verejný sektor, zhoršujúcu sa hospodársku krízu, sucho, nedostatok potravín a pitnej vody, nedostatočný prístup k zdravotnej starostlivosti, vnútorné vysídlenie, porušovanie ľudských práv a represie zo strany Talibanu, ničenie infraštruktúry a zvyšujúcu sa kriminalitu".

Ďalším dôvodom sú podľa rezortu aj pokračujúce útoky na civilistov zo strany Islamského štátu – Chorásán, afganskej odnože extrémistickej organizácie IS.

TPS sa vzťahuje na ľudí, ktorí prichádzajú z krajín sužovaných vojnami alebo prírodnými katastrofami, píše AFP. Ministerstvo neuviedlo, koľko Afgancov bude môcť chránený štatút v USA využiť.