Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Spojené štáty uvalili sankcie na Asada a ľudí v jeho blízkom okolí

Bašár Asad, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Zoznam fyzických osôb, na ktoré sa sankcie vzťahujú, obsahuje 39 mien. Figurujú na ňom aj členovia Asadovej rodiny, vyššie postavení predstavitelia sýrskej armády a podnikatelia.

Washington 17. júna (TASR) - Spojené štáty uvalili v stredu na Sýriu nové sankcie. Vzťahujú sa aj na sýrskeho prezidenta Bašára Asada, jeho manželku Asmu a osoby v Asadovom najbližšom okolí. Nové reštriktívne opatrenia sa netýkajú poskytovania humanitárnej pomoci Sýrčanom, uviedol minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo.

Pompeo vo svojom vyhlásení napísal, že tzv. Caesarov zákon a ďalšie sankcie USA voči Sýrii nijako neovplyvňujú humanitárnu pomoc tamojším obyvateľom a "nebránia našim stabilizačným činnostiam na severovýchode Sýrie". Pompeo avizoval, že Spojené štáty budú "pokračovať v humanitárnej pomoci (...) aj v týchto oblastiach, ktoré sú pod kontrolou režimu".

Zoznam fyzických osôb, na ktoré sa sankcie vzťahujú, obsahuje 39 mien. Figurujú na ňom aj členovia Asadovej rodiny, vyššie postavení predstavitelia sýrskej armády a podnikatelia.

Agentúra AP uviedla, že mnohí z tých, ktorí sú na zozname, už podliehajú americkým sankciám, ale v stredu oznámené reštrikcie sa zameriavajú aj na Sýrčanov, ktorí s nimi obchodujú.

Asadova manželka Asma doteraz nebola terčom sankcií, ale na zoznam sa nakoniec dostala, keďže sa podľa rezortu americkej diplomacie stala "jedným z najslávnejších ľudí, ktorí profitujú z konfliktu v Sýrii".

Sankcie sa opierajú o zákon známy ako Caesar Syria Civilian Protection Act. Zákon je pomenovaný podľa pseudonymu sýrskeho vojenského fotografa, ktorý zo Sýrie ušiel s tisíckami snímok obetí mučenia Asadovou vládou. Tieto zábery sa stali predmetom vyšetrovania a samotný Caesar v marci tohto roku - inkognito - vypovedal v americkom Kongrese, uviedla svojho času televízia France24.

Pompeo uviedol, že táto vlna sankcií je začiatkom trvalého hospodárskeho a politického tlaku na obmedzenie príjmov a podpory Asadovmu režimu, ktoré používa na vedenie vojny a na masové zverstvá voči sýrskemu ľudu.

"Každý, kto obchoduje s Asadovým režimom, bez ohľadu na to, kde sa nachádza, je potenciálne vystavený cestovným obmedzeniam a finančným sankciám," upozornil Pompeo.

Osoby, na ktoré boli uvalené najnovšie sankcie, sa podľa USA dopustili nielen porušovania ľudských práv, ale bránili aj mierovému politickému riešeniu dlhoročného konfliktu.