Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Trump: Spojené štáty už uvalili na Irán nové sankcie

Donald Trump, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Washington 9. januára (TASR) - Americký prezident Donald Trump vo štvrtok oznámil, že Spojené štáty už uvalili ďalšie sankcie na Irán. Stalo sa tak po stredajšom iránskom raketovom útoku na základne využívané americkými vojakmi v Iraku, ktorý si nevyžiadal žiadne obete na životoch. Informovala o tom agentúra AFP.

"Už sa to stalo. Rozšírili sme ich. Boli veľmi tvrdé, ale teraz sa podstatne rozšírili," povedal Trump na margo uvalenia nových sankcií na Irán bez toho, aby uviedol podrobnosti.

Iránske revolučné gardy vypálili v stredu v skorých ranných hodinách miestneho času rakety na dve základne v irackých provinciách Anbár a Arbíl, kde sa nachádzajú príslušníci amerických a spojeneckých ozbrojených síl. Útok bol odvetou za minulotýždňové zabitie iránskeho generálmajora Kásema Solejmáního pri cielenom útoku americkej armády blízko letiska v hlavnom meste Iraku.

Iránski predstavitelia prisľúbili za usmrtenie Solejmáního "tvrdú odplatu". Trump zase v stredu varoval Irán, že Spojené štáty naň uvalia nové sankcie, ak "okamžite nezmení svoje správanie", pričom špecificky poukázal na iránsky jadrový program a "podporu terorizmu".