Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Spojené štáty vítajú správu o novom prímerí v Afganistane

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hnutie Taliban ohlásilo v utorok trojdňové prímerie, ktoré bude platiť od piatku, počas trvania moslimského sviatku obetovania íd al-adhá.

Kábul 29. júla (TASR) - Spojené štáty v utorok privítali nové prímerie medzi afganskou vládou a povstalcami fundamentalistického hnutia Taliban.

Ross Wilson, najvyššie postavený americký diplomat v Kábule, vo svojom vyhlásení zverejnenom na sociálnej sieti Twitter okrem toho v mene svojej krajiny vyjadril nádej, že obe strany splnia svoje záväzky a rýchlo prejdú k vnútroafganským rokovaniam.

"Vítam oznámenie o prímerí počas sviatku obetovania íd al-adhá. Afganci si zaslúžia oslavu sviatkov v mieri," uviedol Wilson.

Hnutie Taliban ohlásilo v utorok trojdňové prímerie, ktoré bude platiť od piatku, počas trvania moslimského sviatku obetovania íd al-adhá. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že ide už o druhé krátkodobé prímerie vyhlásené Talibanom za posledné vyše dva mesiace.

"Všetci mudžahedíni (bojovníci Talibanu)... majú nariadené, aby sa počas troch dní a nocí (sviatku) íd al-adhá zdržali vykonávania akýchkoľvek operácií voči nepriateľovi," oznámil hovorca Talibanu Zabihulláh Mudžáhid.

Afganský prezident Ašraf Ghaní v utorok, krátko pred oznámením o prímerí informoval, že priame mierové rozhovory s Talibanom by sa mali začať "o týždeň": po tom, ako bude zavŕšená výmena zajatcov.

Tá prebieha medzi afganskou vládou a Talibanom v súlade s dohodu dosiahnutou so Spojenými štátmi a je považovaná za kľúčovú podmienku nadchádzajúcich mierových rokovaní.

Ghaní uviedol, že afganská vláda v rámci "preukazovania svojho záväzku k mieru" čoskoro dokončí prepúšťanie celkovo 5000 talibanských väzňov.

Samotný Taliban ešte minulý týždeň oznámil, že je tiež pripravený začať s mierovými rokovaniami s afganskou vládou - po skončení sviatku íd al-adhá a v prípade, že sa dokončí proces výmeny väzňov.

Taliban a USA podpísali 29. februára historickú dohodu, ktorá počíta s tým, že Washington do budúceho roka stiahne všetkých svojich vojakov z Afganistanu, ale žiada za to bezpečnostné záruky.