Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Spojené štáty vyhodnotili, že ruskí vojaci spáchali vojnové zločiny

Na archívnej snímke z 21. marca 2022 americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Z páchania vojnových zločinov obvinili ruskú armádu už viacerí svetoví lídri.

Washington 23. marca (TASR) - Vláda Spojených štátov na základe dostupných informácií vyhodnotila, že príslušníci ruskej armády sa na Ukrajine dopustili vojnových zločinov, oznámil v stredu americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Informovala o tom agentúra AFP.

"Už minulý týždeň som zopakoval vyhlásenie amerického prezidenta Joea Bidena, ktoré bolo založené na nespočetných svedectvách, fotografiách a videách..., že Putinove sily na Ukrajine spáchali vojnové zločiny. Vtedy som poznamenal, že úmyselné útočenie na civilistov je vojnový zločin," uviedol Blinken vo vyhlásení.

"Dnes môžem oznámiť, že na základe informácií, ktoré sú v súčasnosti k dispozícii, americká vláda vyhodnotila, že príslušníci ruských síl spáchali na Ukrajine vojnové zločiny," povedal.

Z páchania vojnových zločinov obvinili ruskú armádu už viacerí svetoví lídri vrátane poľského premiéra Mateusza Morawieckého, šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella, českého predsedu vlády Petra Fialu aj ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok tvrdil, že ruská "špeciálna vojenská operácia" na Ukrajine pokračuje presne podľa vopred stanovených plánov a cieľov. Peskov sa takisto snažil tvrdiť, že Rusko útočí len na vojenské ciele - aj napriek početným správam o ruských útokoch voči civilným cieľom.