Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Spojené štáty vyjadrili obavy z vnútropolitickej situácie v Rumunsku

Hillary Clintonová Foto: TASR/AP Photo

Spojené štáty "vynakladajú všetko úsilie na to, aby podporili právny štát a nezávislosť inštitúcií (v Rumunsku)", povedal námestník americkej ministerky zahraničných vecí Philip Gordon.

Bukurešť 13. augusta (TASR) - Spojené štáty americké dnes vyjadrili obavy, že politická kríza v Rumunsku môže ohroziť stabilitu jeho demokratických inštitúcií.

Spojené štáty "vynakladajú všetko úsilie na to, aby podporili právny štát a nezávislosť inštitúcií (v Rumunsku)", povedal námestník americkej ministerky zahraničných vecí Philip Gordon na stretnutí s Traianom Basescom, ktorému bola dočasne pozastavená funkcia prezidenta.

Gordon má ešte dnes stretnúť aj s rumunským premiérom Victorom Pontom. Práve on sa pokúsil odvolať Basesca prostredníctvom referenda.

Koncom júla prevažná väčšina účastníkov referenda hlasovala za odvolanie prezidenta, no výsledok bol predbežne vyhlásený za neplatný. Dôvodom bola nedostatočná účasť, ktorá nedosiahla minimálne 50-percentné kvórum. Ústavný súd by mal o platnosti plebiscitu rozhodnúť 31. augusta.

Kompetentné orgány sú obviňované z vyvíjania nátlaku na úradníkov, ktorí mali manipulovať voličské zoznamy tak, aby sa zabezpečila platnosť referenda. Rozruch okolo referenda už v liste predsedu Európskej komisie José Manuela Barrosa kritizovala aj Európska únia.

V Rumunsku by sa mali do konca roka uskutočniť parlamentné voľby.