Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

USA vyjadrili uznanie JAR za včasné odhalenie variantu omikron

Muž počas príchodu na testovanie na ochorenie COVID-19 v testovacom centre v Johannesburgu 27. novembra 2021. Dôvodom sú obavy z nového variantu koronavírusu omikron. Foto: TASR/AP

Nie je vylúčené, že omikron môže byť infekčnejší ako v súčasnosti celosvetovo rozšírený variant delta.

Washington 28. novembra (TASR) - Spojené štáty v sobotu vyjadrili uznanie Juhoafrickej republike (JAR) za to, že rýchlo odhalila nový variant koronavírusu nazvaný omikron a zdieľala túto informáciu so zvyškom sveta.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken na Twitteri napísal, že ministerke pre medzinárodné vzťahy a spoluprácu JAR Naledi Pandorovej vyjadril uznanie za profesionálny prístup a transparentnosť vlády a vedcov tejto juhoafrickej krajiny v boji proti COVID-19.

Blinken s Pandorovou hovorili aj o spolupráci pri očkovaní ľudí v Afrike, uviedlo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok zaradila novoobjavený variant omikron, známy aj ako B.1.1.529, medzi "varianty vyvolávajúce znepokojenie", kam patria aj varianty alfa, beta, gama a delta. Nie je vylúčené, že omikron môže byť infekčnejší ako v súčasnosti celosvetovo rozšírený variant delta.