Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

USA zavádzajú sankcie voči 400 ruským jednotlivcom a spoločnostiam

Na archívnej snímke z 12. februára 2022 americká vlajka veje na Bielom dome vo Washingtone. Foto: TASR/AP

V Bruseli sa vo štvrtok koná summit Európskej rady a krajín skupiny G7.

Brusel 24. marca (TASR) - Spojené štáty v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu zavádzajú sankcie voči viac ako 400 jednotlivcom a spoločnostiam vrátane ruských oligarchov, politikov a spoločností z oblasti obranného priemyslu. Oznámil to vo štvrtok predstaviteľ Bieleho domu. TASR správu prevzala od agentúry DPA a webovej stránky televízie CNBC.

Sankcie majú zasiahnuť viac ako 300 poslancov dolnej komory ruského parlamentu – Štátnej dumy.

V Bruseli sa vo štvrtok koná summit Európskej rady a krajín skupiny G7. Účastníci podľa predstaviteľa Bieleho domu oznámia nové opatrenia, ktoré majú prekaziť úsilie Ruska vyhnúť sa už existujúcim sankciám, píše stránka CNBC.

"Naším cieľom je postupne odstrániť výhody, ktoré pre Rusko ako účastníka medzinárodného hospodárskeho poriadku vyplývali," uviedol americký vládny predstaviteľ. Americký prezident Joe Biden sa v Bruseli zúčastňuje na summite Európskej únie, G7 i NATO.

Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v utorok povedal, že Biden a európski spojenci vo štvrtok oznámia "nové sankcie proti Rusku" a posilnia tie doterajšie. Biden má podľa CNBC informovať aj o ďalšej americkej pomoci obyvateľom Ukrajiny.