Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Spoločnosť Baykar oznámila, že daruje Ukrajine tri bezpilotné lietadlá

Na snímke dron Bayraktar, ktorý vyrába spoločnosť Baykar Foto: TASR/AP

Baykar podľa svojich vyjadrení platby za drony TB2 neprijme a pošle tri takéto bezpilotné lietadlá bezplatne.

Istanbul 28. júna (TASR) - Turecká spoločnosť Baykar v pondelok oznámila, že ukrajinskej armáde daruje tri zo svojich bezpilotných lietadiel. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters.

Baykar na Twitteri uviedla, že v kampani prostredníctvom crowdfundingu sa podarilo nazbierať dostatok peňazí na nákup niekoľkých dronov Bayraktar TB2. Tie majú Ukrajinci použiť na "obranu svojej vlasti".

Baykar však podľa svojich vyjadrení platby za drony TB2 neprijme a pošle tri takéto bezpilotné lietadlá bezplatne. "Žiadame, aby vyzbierané prostriedky boli namiesto toho prerozdelené občanom Ukrajiny, ktorí čelia ťažkostiam," uviedla táto spoločnosť z oblasti obranného priemyslu. V jej vedení pôsobí aj zať tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, pripomína AFP.

Turecko ešte neoznámilo žiadnu vojenskú pomoc pre Ukrajinu. Dodávku dronov by však boli náročné uskutočniť bez súhlasu prezidenta Erdogana, píše AFP. Ukrajina už oznámila, že turecké drony, ktoré mala k dispozícii na začiatku konfliktu, sa v boji proti ruským silám osvedčili.

Turecko odsudzuje ruskú inváziu na Ukrajinu a ponúklo sa, že bude sprostredkovateľom medzi Ukrajinou a Ruskom. Nepripojilo sa však k sankciám, ktoré voči Moskve zaviedli USA a Európska únia, pripomína táto agentúra.