Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Spoločnosť Maxar zverejnila satelitné snímky z mesta Buča

Na satelitnej snímke kostol (uprostred) a miesto pravdepobného masového hrobu v ukrajinskom meste Buča v Kyjevskej oblasti počas 36.dňa ruskej invázie na Ukrajinu vo štvrtok 31. marca 2022. Foto: TASR/AP

Firma uviedla, že prvé známky vykopávania masového hrobu v areáli miestneho kostola boli vidieť už 10. marca.

Kyjev 4. apríla (TASR) - Americká spoločnosť Maxar Technologies zverejnila v nedeľu snímky, na ktorých je vidieť približne 14 metrov dlhú priekopu vyhĺbenú v okolí chrámu sv. Ondreja v ukrajinskom meste Buča. Ide zrejme o masový hrob, ktorý bol na mieste objavený v sobotu po tom, ako sa z oblasti stiahli ruskí vojaci. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá však nevedela bezprostredne overiť, či ide o ten istý masový hrob, ktorý zdokumentovali jej reportéri.

Firma Maxar uviedla, že prvé známky vykopávania masového hrobu v areáli miestneho kostola boli vidieť už 10. marca.

Na satelitnej snímke kostol (uprostred) a miesto pravdepobného masového hrobu v ukrajinskom meste Buča v Kyjevskej oblasti počas 36.dňa ruskej invázie na Ukrajinu vo štvrtok 31. marca 2022.
Foto: TASR/AP


"Zábery z 31. marca ukazujú hrobové miesto s približne 45 stôp dlhou (13,7 metra) priekopou v juhozápadnej časti pri kostole," uviedla spoločnosť Maxar.

Zábery masového hrobu na mieste nakrútil aj štáb televízie CNN. Ukrajinské úrady aj svedkovia uviedli, že ruskí vojaci v meste Buča zabili stovky civilistov. Mŕtvoly ležali aj na uliciach. Ruské ministerstvo obrany poprelo, že by ruskí vojaci zabíjali civilistov. Moskva tvrdí, že ide o provokáciu ukrajinskej vlády.