Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Spoločnosť Sanofi začína na ľuďoch testovať svoju druhú vakcínu

Na archívnej snímke zo 7. februára 2019 logo farmaceutickej skupiny Sanofi v Paríži. Foto: TASR/AP

Ďalšiu vakcínu Sanofi vyvinula v spolupráci s britskou spoločnosťou GSK s využitím technológie rekombinantnej DNA.

Paríž 12. marca (TASR) - Francúzska farmaceutická spoločnosť Sanofi v piatok oznámila, že začína testovať na ľuďoch účinky svojej druhej vakcíny proti ochoreniu COVID-19, ktorú vyvíja s americkou spoločnosťou Translate Bio, informovala agentúra AFP.

Cieľom prvej a druhej fázy skúšok vakcíny spoločností Sanofi a Translate Bio je overiť, či nie je nebezpečná a poskytnúť počiatočné informácie o jej účinnosti.

Tretia fáza bude zahŕňať oveľa väčší počet pacientov s cieľom stanoviť účinnosť látky. Na prvom testovaní sa zúčastní 415 ľudí a počiatočné výsledky by mali byť k dispozícii v treťom štvrťroku.  

Sanofi a Translate Bio túto vakcínu vyvíjajú na základe technológie mRNA. Tú využívajú aj spoločnosti Pfizer/BioNTech a Moderna pri svojich vakcínach, ktoré už boli povolené na použitie v Európskej únii, USA a ďalších krajinách.

Ďalšiu vakcínu Sanofi vyvinula v spolupráci s britskou spoločnosťou GSK s využitím technológie rekombinantnej DNA. Jej vývoj sa však o niekoľko mesiacov spomalil a v súčasnosti prebieha druhá fáza testov. Vakcína by mala byť k dispozícii koncom tohto roka.

Spoločnosť Sanofi tiež prisľúbila pomoc s výrobou vakcín proti ochoreniu COVID-19 vyvinutých spoločnosťami Pfizer a Johnson & Johnson.