Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Spoločnosť SpaceX vyniesla na obežnú dráhu ďalšie satelity Starlink

Raketa SpaceX Falcon 9 v poradí už s 26. nákladom asi 60 satelitov pre širokopásmovú sieť Starlink spoločnosti SpaceX štartuje z Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride v utorok 4. mája 2021. Foto: TASR/AP

Starlink prevádzkuje viac ako 2000 satelitov a pozemné stanice, ktoré poskytujú internetové pripojenie.

Mys Canaveral 6. mája (TASR) - Raketa Falcon 9 americkej súkromnej spoločnosť SpaceX v piatok úspešne odštartovala z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride. Cieľom misie bolo vypustenie ďalších 53 satelitov Starlink na nízku obežnú dráhu Zeme. TASR o tom informovala na základe živého prenosu, ktorý spoločnosť prenášala na sociálnej sieti Twitter.

Štart rakety sa odohral o 5.45 h miestneho času (11.45 h SELČ). Prvý stupeň rakety Falcon 9 sa o zhruba osem minút po štarte vrátil na Zem a pristál na autonómnej plávajúcej pristávacej plošine s názvom "A Shortfall of Gravitas" v Atlantickom oceáne.

Starlink prevádzkuje viac ako 2000 satelitov a pozemné stanice, ktoré poskytujú internetové pripojenie. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa ešte v marci poďakoval americkému miliardárovi Elonovi Muskovi za to, že svojou satelitnou internetovou službou podporil Ukrajinu. Spoločnosť SpaceX pripojila Ukrajinu k satelitnej sieti po tom, ako sa na Muska obrátil podpredseda ukrajinskej vlády a minister pre digitálnu transformáciu Mychajlo Fedorov.

Satelitná internetová služba prenáša internetové údaje do vesmíru prostredníctvom rádiových signálov. Pozemné stanice na Zemi vysielajú signály satelitom na obežnej dráhe a tie ich následne prenášajú späť užívateľom na Zemi.