Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Spoločnosť Ukrenergo vyhlásila po ruských útokoch stav núdze

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Spoločnosť Ukrenergo vysvetlila, že masívny raketový útok na Ukrajinu v piatok viedol k systémovej poruche, ktorá znemožňuje generovať dostatok energie a distribuovať ju.

Kyjev/Londýn 16. decembra (TASR) - Ukrajinská energetická spoločnosť Ukrenergo vyhlásila v piatok stav núdze z dôvodu systémovej havárie v energetickej infraštruktúre.

Ako s odvolaním sa na technikov spoločnosti vysvetlila stanica BBC, takýto režim sa na Ukrajine zavádza vtedy, keď firma nemá technickú kapacitu na to, aby zabezpečila dodávky elektriny pre aspoň 50 percent spotrebiteľov, informuje TASR.

Spoločnosť Ukrenergo vysvetlila, že masívny raketový útok na Ukrajinu v piatok viedol k systémovej poruche, ktorá znemožňuje generovať dostatok energie a distribuovať ju.

Spoločnosť vo svojom vyhlásení konštatovala, že šlo o deviatu vlnu ruských raketových útokov na energetické zariadenia, a aj preto obnovenie dodávok elektrickej energie môže trvať dlhšie ako predtým.

Ukrenergo zdôraznila, že prioritu budú mať "zariadenia kritickej infraštruktúry" vrátane nemocníc, zariadení na zásobovanie vodou a teplom a čističky odpadových vôd.

Ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko podľa denníka The Guardian uviedol, že počas posledného ruského útoku na kritickú infraštruktúru bolo poškodených deväť energetických zariadení na východe a juhu Ukrajiny. Rozsah škôd sa nateraz skúma.

Podľa spoločnosti Ukrenergo škody hlásili tepelné elektrárne, vodné elektrárne aj hlavné elektrické rozvodne.

Predstaviteľ ukrajinského letectva Jurij Ihnat informoval, že podľa predbežných odhadov Rusko v piatok vypálilo na Ukrajinu viac ako 60 rakiet. Mohutný raketový útok bol podľa neho vedený zo zeme, zo vzduchu aj z mora.