Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Spolupracovníkom kancelára Scholza po návrate z Afriky potvrdili covid

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Samotný Scholz bol podľa slov hovorcu po príchode do Nemecka opakovane denne testovaný PCR testami a výsledok bol vždy negatívny.

Berlín 28. mája (TASR) - Na nový koronavírus boli pozitívne testovaní viacerí blízki spolupracovníci nemeckého kancelára Olafa Scholza. Stalo sa tak po ich minulotýždňovej pracovnej návšteve troch afrických štátov. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA s odvolaním sa na hovorcu vlády v Berlíne.

"Po kancelárovej ceste do Afriky boli účastníci jeho oficiálnej delegácie PCR testom pozitívne testovaní na COVID-19," uviedol hovorca. Dodal však, že antigénové rýchlotesty, ktoré boli spravené počas návštevy Afriky a bezprostredne po návrate, boli negatívne.

Denník Der Tagesspiegel spresnil, že medzi infikovanými osobami sú okrem iných šéfka úradu kancelára Jeanette Schwambergerová, hlavný poradca pre zahraničnú politiku Jens Plötner a hovorca vlády Steffen Hebestreit.

Samotný Scholz bol podľa slov hovorcu po príchode do Nemecka opakovane denne testovaný PCR testami a výsledok bol vždy negatívny. Vo svojich naplánovaných pracovných stretnutiach bude preto pokračovať bezo zmeny, dodal hovorca.

Scholz minulú nedeľu pricestoval na svoju prvú návštevu Afriky od nástupu do funkcie v decembri 2021. Počas troch dní navštívil Senegal, Niger a Juhoafrickú republiku (JAR). S tamojšími predstaviteľmi diskutoval o dôsledkoch rusko-ukrajinského konfliktu. Celý africký kontinent - najmä východná Afrika - je totiž ohrozený nedostatkom potravín, keďže Moskva blokuje vývoz ukrajinského obilia z čiernomorských prístavov.

Hoci bol Scholz v bezprostrednom kontakte s infikovanými osobami, od návratu z Afriky absolvoval niekoľko ciest vrátane účasti na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose, kde vystúpil vo štvrtok. V piatok sa zase zúčastnil na katolíckom festivale v Stuttgarte.

V Nemecku síce už ľudia, ktorí prišli do kontaktu s nakazenými covidom, karanténu podstúpiť nemusia, avšak Inštitút Roberta Kocha (RKI) "naliehavo odporúča" na päť dní dobrovoľne obmedziť kontakty, a to najmä s rizikovými skupinami.