Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Spor medzi Zemanom a Schwarzenbergom je detinský, myslí si Nečas

Petr Nečas Foto: TASR/Martin Baumann

Predseda vlády ČR označil celý spor o veľvyslancoch za detinský a navyše za poškodzujúci krajinu.

Praha/Viedeň 23. apríla (TASR) - Na eskaláciu sporu o menovanie nových českých veľvyslancov medzi prezidentom Milošom Zemanom a šéfom diplomacie Karlom Schwarzenbergom reagoval dnes aj premiér Petr Nečas.


Podľa vlastných slov, ako to vyplýva z informácií internetového serveru iDNES.cz, nemieni narušovať zabehnuté ústavné postupy. Chce zachovať princíp, že veľvyslancov navrhuje minister zahraničných vecí, schvaľuje vláda a menuje prezident s kontrasignáciou premiéra. Petr Nečas chce v tomto duchu nájsť konsenzus medzi zainteresovanými, pričom podčiarkol, že prezident veľvyslancov podľa platnej ústavy nenavrhuje. To by znamenalo posun k poloprezidentskému systému, čo je však v rozpore so súčasným ústavným rámcom, vyplynulo z jeho vyjadrenia.

Prezident ČR Miloš Zeman, ktorý dnes vo Viedni začal dvojdňovú nástupnú návštevu Rakúska, sa na tamojšej tlačovej konferencii vyjadril, že verí v skoré ukončenie predmetných sporov. "Ústava hovorí, že veľvyslancov menuje prezident s kontrasignáciou premiéra. Buď sa dohodnem s ministrom zahraničných vecí alebo sa dohodnem s pánom premiérom," citovali slová najvyššieho predstaviteľa ČR v rakúskej metropole české médiá.

Na toto vyjadrenie potom reagoval šéf českej diplomacie Karel Schwarzenberg. "Pán premiér si musí uvedomiť, že by to bol jeho posledný akt ako premiéra. A neodišiel by som len ja - to by nikomu neprekážalo - ale celá strana by odišla z koalície i z vlády," uviedol minister zahraničných vecí a líder TOP 09 v reakcii pre internetový server Novinky.cz.

Predseda vlády ČR označil celý spor o veľvyslancoch za detinský a navyše za poškodzujúci krajinu.

Na margo slov Karla Schwarzenberga konštatoval, že jeho "silácke hrozby považuje za trápne. Dobre vie, že sa vždy dôsledne držím ústavných zvyklostí. K zmene môjho postoja ma môže primať iba pokračovanie podobných hlúpych a neprozreteľných výrokov zo strany ministra Schwarzenberga," cituje Nečasa internetový server iDNES.cz.