Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Británia sa vyhráža ďalšími kontrolami rybárskych lodí EÚ

Na archívnej snímke David Frost. Foto: TASR/AP

Britský minister pre brexit David Frost v piatok tlmočil obavy Londýna podpredsedovi Európskej komisie Marošovi Šefčovičovi počas rozhovorov o implementácii dohody o brexite.

Londýn/Paríž 29. októbra (TASR) - Británia v piatok varovala, že môže vykonať ďalšie hĺbkové kontroly rybárskych lodí z krajín Európskej únie, ak Francúzsko naplní svoje hrozby a prijme odvetné opatrenia v prehlbujúcom sa spore o rybolov. Informovala o tom agentúra AFP.

"Británia zváži začatie konania na urovnanie sporu a iné praktické reakcie, vrátane zavedenia prísnych kontrol rybárskej činnosti lodí z EÚ v teritoriálnych vodách Spojeného kráľovstva," uviedol hovorca vlády v Londýne.

Britský minister pre brexit David Frost v piatok tlmočil obavy Londýna podpredsedovi Európskej komisie Marošovi Šefčovičovi počas rozhovorov o implementácii dohody o brexite.

"(Frost) vyjadril podpredsedovi (Šefčovičovi) naše obavy z neodôvodnených opatrení, ktoré Francúzsko oznámilo začiatkom tohto týždňa s cieľom narušiť britský rybolov a širší obchod," pokračoval hovorca britskej vlády.

Londýn si ešte vo štvrtok predvolal francúzsku veľvyslankyňu. Francúzsko niekoľko hodín predtým zadržalo britskú loď určenú na lov hrebenatiek, ktorá bez povolenia operovala v jeho teritoriálnych vodách. Paríž následne v piatok vzniesol obvinenia voči kapitánovi zadržaného plavidla.

Spor Francúzska a Británie sa týka vydávania licencií na rybolov v teritoriálnych vodách Spojeného kráľovstva vzdialených od britského pobrežia 6 – 12 námorných míľ. Vzťahuje sa aj na vody v okolí ostrova Jersey a ostatných britských korunných závislých území.