Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Spor okolo Trumpových finančných záznamov bude riešiť Najvyšší súd

Na snímke americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Očakáva sa, že Najvyšší súd rozhodne v júni budúceho roka, teda niekoľko mesiacov pred voľbami, v ktorých sa chce Trump uchádzať o znovuzvolenie.

Washington 14. decembra (TASR) - Najvyšší súd Spojených štátov v piatok oznámil, že bude pojednávať vo veci námietok prezidenta Donalda Trumpa proti snahám o získanie jeho daňových, bankových a iných finančných záznamov. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Trump sa obrátil na súdy, aby zabránil bankám a účtovníckym firmám v uposlúchnutí výziev na predloženie takéhoto materiálu, ktoré im zaslali tri výbory Snemovne reprezentantov a hlavný prokurátor newyorskej časti Manhattan. Ide o tri samostatné kauzy, v ktorých bol Trump zatiaľ zakaždým neúspešný. Jeho záznamy však dané subjekty stále neposkytli, keďže ešte nepadol končený verdikt.

Očakáva sa, že Najvyšší súd rozhodne v júni budúceho roka, teda niekoľko mesiacov pred voľbami, v ktorých sa chce Trump uchádzať o znovuzvolenie. Spor tak môže ovplyvniť budúcoročnú prezidentskú kampaň. Podľa AP je pritom takmer isté, že rýchlejší bude proces tzv. impeachmentu voči Trumpovi, s ktorým spomínané požiadavky na vydanie finančných záznamov nesúvisia a v ktorom má Senát rozhodnúť, či bude Trump odvolaný z funkcie pre zneužitie právomoci a pohŕdanie Kongresom.

Medzi sudcami Najvyššieho súdu sú aj dvaja Trumpovi nominanti - Neil Gorsuch a Brett Kavanaugh.

Manhattanský okresný prokurátor Cyrus Vance Jr. požaduje Trumpove daňové priznania v rámci širšieho vyšetrovania, ktoré sa zaoberá medziiným aj údajnými platbami za mlčanlivosť dvoch žien. Tie tvrdia, že mali pomer s Trumpom pred prezidentskými voľbami v roku 2016. Prezident to však popiera.

Trump v rozpore s praxou predchádzajúcich prezidentov Spojených štátov nezverejnil svoje daňové priznania. Politici opozičnej Demokratickej strany ho preto podozrievajú, že niečo tají.