Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Spor so zlodejmi dobytka si v Nigérii vyžiadal životy 13 ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Severozápadná Nigéria už roky zažíva násilnosti medzi súperiacimi komunitami, sporiacimi sa o pozemky či dobytok.

Kano 30. mája (TASR) - Trinásť ľudí prišlo o život na severe Nigérie, keď sa skupina dedinčanov rozhodla získať späť dobytok, ktorý im ukradli ozbrojení zlodeji. Podľa agentúry AFP o tom v sobotu informovala nigérijská polícia, ktorá dodala, že zaznamenáva nárast prípadov tohto druhu.

Na zlodejov dobytka zaútočili obyvatelia štyroch dedín, kde si vytvorili vlastné polovojenské oddiely.

Hovorca štátnej polície pritom uviedol, že kým dedinčania mali len muškety a mačety, zlodeji dobytka boli vyzbrojení samopalmi typu Kalašnikov.

Severozápadná Nigéria už roky zažíva násilnosti medzi súperiacimi komunitami, sporiacimi sa o pozemky či dobytok, nájazdy ozbrojených zločineckých gangov i odvety za ne zo strany milícií sformovaných z dedinčanov.

Mimovládna nezisková organizácia International Crisis Group (ICG) minulý týždeň varovala, že džihádistické skupiny, ktoré už desať rokov operujú v severnej Nigérii, získavajú vplyv aj na severozápade krajiny.

Analytici z ICG, sídliacej v Bruseli, upozornili, že práve tento región by sa mohol stať "pozemným mostom" pre islamistických bojovníkov naprieč oblasťou Sahel.