Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Spôsob odvolania rumunského prezidenta šokoval svet

Rumunský prezident Traian Basescu máva po jeho prejave v parlamente pred hlasovaním o jeho odvolaní v Bukurešti 6. júla 2012. Foto: TASR/AP

Procedúru jeho odvolania odštartovali na pôde parlamentu v uplynulých dňoch jeho politickí rivali, premiér Victor Ponta i novozvolený šéf rumunského Senátu Crin Antonescu.

Bukurešť/Berlín/Brusel 9. júla (TASR) - Rumunskí voliči rozhodnú v referende 29. júla o zotrvaní alebo odchode prezidenta Traiana Basesca z funkcie. Procedúru jeho odvolania odštartovali na pôde parlamentu v uplynulých dňoch jeho politickí rivali, premiér Victor Ponta i novozvolený šéf rumunského Senátu Crin Antonescu.

Aj keď výsledky prvých prieskumov verejnej mienky naznačujú, že za odchod hlavy štátu je väčšina rumunskej populácie, zahraničie reaguje na vnútropolitický vývoj v balkánskej krajine s netajeným znepokojením, ba aj ostrou kritikou.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes vládny kabinet v Bukurešti ostro kritizovala za postup voči prezidentovi a označila za neprijateľné, ak sa v členskej krajine Európskej únie porušujú základné princípy právneho štátu. V Berlíne o tom po telefonáte Merkelovej s Basescom informoval hovorca spolkovej vlády Steffen Seibert. Súčasne poznamenal, že všetky vlády sa musia držať spoločných hodnôt, o ktoré sa opiera EÚ.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
Foto: TASR/Michal Svítok


Podľa hovorcu Angela Merkelová podporuje EÚ v odhodlaní v prípade nutnosti vyvodiť potrebné konzekvencie, ku ktorým by mohlo dôjsť po na tento týždeň plánovaných rokovaniach predsedu rumunskej vlády v Bruseli.

Nemecký europoslanec Elmar Brok (CDU), predseda zahraničného výboru Európskeho parlamentu, označil procedúru odvolania rumunského prezidenta za "štátny prevrat". V stanovisku pre rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk sa vyjadril, že osobne čosi podobného ešte nikdy nezažil v krajine, ktorá sa považuje za demokraciu. Aj on hovoril o jasnom porušení princípov EÚ v súvislosti s nerešpektovaním platnej rumunskej ústavy.

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso sa v Bruseli stretne s rumunským premiérom Victorom Pontom vo štvrtok 12. júla.

Eurokomisárka pre otázky spravodlivosti Viviane Redingová pre mienkotvorný nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung uviedla, že má rastúce obavy o nezávislosť rumunskej justície.

Rada Európy sa chystá preskúmať zákonnosť celej procedúry v balkánskej krajiny.

Z vládnych miest v USA zaznievajú obavy v súvislosti s ohrozením rozdelenia moci v Rumunsku a z oslabenia tamojšej justície.

Rumunskému prezidentovi, ktorý až do referenda nebude vykonávať funkciu a ktorého právomoci by už dnes mali prejsť na šéfa Senátu Crina Antonesca, vyčíta premiér Ponta a ďalší predstavitelia okrem iného nezákonné prekročenie právomocí, ovplyvňovanie justície a porušenie princípov nadstraníckosti hlavy štátu.