Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Správa o klimatickej zmene varuje Nemecko pred vlnami horúčav

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Klimatická zmena ohrozuje životné podmienky budúcich generácií a obmedzuje ich slobody, tvrdí ministerka životného prostredia.

Berlín 14. júna (TASR) - V dôsledku globálneho otepľovania hrozí v Nemecku v budúcnosti čoraz vyššie riziko období horúčav, sucha i silných dažďov. Ako vyplýva zo záverov správy analyzujúcej dosah klimatickej zmeny zverejnenej v pondelok, ktorú dala vypracovať nemecká vláda, na celom území krajiny môže dôjsť k veľkým škodám čo sa týka prírody, infraštruktúry aj ekonomických systémov. Informovala o tom agentúra DPA.

Ministerka životného prostredia Svenja Schulzeová, ktorá správu predstavila, varovala, že miera rizika sa oproti predchádzajúcej správe z roku 2015 výrazne zvýšila. "Klimatická zmena ohrozuje životné podmienky budúcich generácií a obmedzuje ich slobody," uviedla s tým, že ochrana klímy je najdôležitejším preventívnym opatrením.

"Naše prirodzené základy života ako pôda, lesy a zdroje vody sú mimoriadne ohrozené," povedala. "Nemecko potrebuje viac stromov v mestách, viac zelene na strechách, viac miesta pre rieky," zdôraznila.

Na archívnej snímke z 11. marca 2021 v Berlíne nemecká ministerka životného prostredia Svenja Schulzeová počas tlačovej konferencie.
Foto: TASR/DPA


Autori správy, ktorá vzniká každých šesť rokov a podieľajú sa na nej mnohí odborníci z 25 spolkových agentúr, skúmali 100 dôsledkov klimatickej zmeny a ich vzájomné spojitosti. Pri 30 z nich stanovili nevyhnutnú potrebu konať. Zaoberali sa dvoma scenármi, ktoré by mohli nastať do roku 2100. Pesimistická verzia predpokladá, že do polovice tohto storočia dôjde k otepleniu našej planéty o tri stupne Celzia. Optimistickejšia predpoveď hovorí o náraste teploty o 2,4 stupne Celzia.

"Okolo roku 1950 boli v Nemecku v priemere tri dni v roku, keď bola teplota vyššia než 30 stupňov Celzia. V súčasnosti ide už o desať dní," prízvukovala ministerka. Dôsledkom sú horúčavy, lesné požiare, nedostatok vody, sucho, silné dažde či záplavy, menovala.

Hoci sú aktuálne horúčavami, suchom a prudkými dažďami intenzívne zasiahnuté len niektoré z regiónov Nemecka, pri prudkej zmene klímy bude musieť takejto situácii do polovice 21. storočia čeliť mnoho ďalších oblastí krajiny, uvádza sa v správe.