Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Klimatická kríza a nové technológie môžu spôsobiť nárast nerovností

Na snímke generálny tajomník OSA Antonio Guterres počas prejavu na Klimatickom summite v sídle OSN v New Yorku 23. septembra 2019. Foto: TASR/AP

Nerovnosť je aj jedným z dôvodov, prečo sa v súčasnosti v mnohých krajinách na svete - ako napríklad v Hongkongu, Čile či v Iraku - konajú protivládne protesty

Bogota 9. decembra (TASR) - Klimatická kríza a technologický pokrok môžu znamenať zvyšujúce sa riziko nerovností vo svete. Vyplýva to z tohtoročnej správy o rozvoji ľudstva Rozvojového programu Organizácie Spojených národov (UNDP), zverejnenej v pondelok v kolumbijskom hlavnom meste Bogota.

Ak nebudú nové zmeny kontrolované, môžu spôsobiť v spoločnosti "nové priepastné rozdiely", aké v nej od priemyselnej revolúcie, uvádza sa v správe UNDP, z ktorej citovala agentúra DPA. Klimatická zmena a prírodné katastrofy podľa zistení Rozvojového programu prehlbujú už existujúce sociálne a ekonomické problémy.

"Tak ako sa zužujú rozdielnosti medzi základnými životnými štandardmi..., rozvíjajú sa aj schopnosti, ktoré budú ľudia v budúcnosti potrebovať," povedal vedúci programu UNDP Achim Steiner, odkazujúc na oblasť vzdelávania a technológií.

Prístup obyvateľstva k rýchlemu internetu vo veľmi rozvinutých krajinách narastá 15-krát rýchlejšie než v málo rozvinutých štátoch. Percento ľudí s vysokoškolským vzdelaním zase narastá šesťkrát rýchlejšie.

Nerovnosť je aj jedným z dôvodov, prečo sa v súčasnosti v mnohých krajinách na svete - ako napríklad v Hongkongu, Čile či v Iraku - konajú protivládne protesty, píše sa v správe UNDP.