Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Spravodajca OSN: Izraelské osady predstavujú vojnové zločiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pri prezentácii svojej správy v Rade OSN pre ľudské práva Lynk vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby konečne požadovalo zodpovednosť za postup, ktorý je podľa neho už dlho považovaný za nezákonný.

Ženeva 9. júla (TASR) - Budovanie izraelských osád na palestínskych územiach by sa malo klasifikovať ako vojnové zločiny, vyhlásil v piatok osobitný spravodajca OSN pre situáciu v oblasti ľudských práv na okupovaných palestínskych územiach Michael Lynk.

Pri prezentácii svojej najnovšej správy v Rade OSN pre ľudské práva Lynk vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby konečne požadovalo zodpovednosť za postup, ktorý je podľa neho už dlho považovaný za nezákonný.

Izrael, ktorý neuznáva Lynkov mandát a nikdy mu neumožnil prístup na palestínske územia, zasadnutie bojkotoval, poznamenala agentúra AFP.

Podľa Lynka postup, keď okupačná mocnosť premiestňuje časť svojho civilného obyvateľstva na okupované územie, bol v Rímskom štatúte Medzinárodného trestného súdu z roku 1998 označený za vojnový zločin.

Nastal čas "dať Izraelu jasne najavo, že jeho nezákonná okupácia a odpor voči medzinárodnému právu a medzinárodnému názoru" nemôže byť viac akceptovaný, vyhlásil Lynk. Poukázal na širokú škálu rezolúcií OSN, ktoré označujú izraelské osídľovanie za nezákonné.

"Je tragickým paradoxom, že hoci sú izraelské osady jasne zakázané medzinárodným právom, medzinárodné spoločenstvo sa pozoruhodne zdráha presadzovať svoje vlastné zákony," poznamenal Lynk. Spresnil, že počet židovských osád dosiahol v okupovanom východnom Jeruzaleme a na západnom brehu Jordánu takmer 300 – s viac ako 680.000 izraelskými osadníkmi. Podľa neho sa osady stali "motorom 54-ročnej izraelskej okupácie, najdlhšej v modernom svete". Na vyriešenie situácie sú potrebné medzinárodné kroky, nielen slová, dodal Lynk.