Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Spravodajkyňa EP, ktorá píše správu o Maďarsku, rokovala v Budapešti

Ilustračné foto.Foto: TASR/AP

Na základe uvedenej správy EP rozhodne, či voči Maďarsku uplatní článok 7 Zmluvy o EÚ pre porušovanie zásad právneho štátu.

Budapešť 9. januára (TASR) - Poslankyňa Európskeho parlamentu Judith Sargentiniová, ktorá je zodpovedná za prípravu správy o Maďarsku z hľadiska stavu právneho štátu, rokovala v utorok v Budapešti. Podľa agentúry MTI o tom informoval štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Levente Magyar.

Na základe uvedenej správy EP rozhodne, či voči Maďarsku uplatní článok 7 Zmluvy o EÚ pre porušovanie zásad právneho štátu, pripomenul Magyar, podľa ktorého tento proces môže viesť až k odňatiu hlasovacieho práva Maďarska.

"V otázke prisťahovalectva je Maďarsko vo vážnom konflikte s jednotlivými inštitúciami Únie a jej niektorými politikmi. Maďarsko odmieta prisťahovalectvo. Chceme sami rozhodovať o tom, s kým budeme žiť, čo sme už viackrát jednoznačne deklarovali. To je to, čo irituje niektorých bruselských politikov," zdôraznil predstaviteľ maďarskej diplomacie.

Štátny tajomník podotkol, že z 28 členských krajín EÚ síce 20 súhlasilo s kvótami na relokáciu prisťahovalcov, avšak nerealizovalo ich. Systém kvót zlyhal, umiestniť sa totiž podarilo iba 25 percent prisťahovalcov.

Podľa slov Magyara nie je náhodné ani načasovanie tohto procesu hodnotenia Maďarska, pretože na jar budú v krajine parlamentné voľby. O priebehu rozhovorov s poslankyňou EP povedal, že boli srdečné, súčasne však podotkol, že ho prekvapilo, v koľkých základných veciach nemala Sargentiniová úplne jasno. "Maďarskí rokovací partneri jej ponúkli preto pomoc," dodal zástupca ministerstva zahraničných vecí, podľa ktorého výsledok správy bude jednoznačný, pretože "zaujatosť voči Maďarsku je zrejmá".

Spravodajca TASR Ladislav Vallach