Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Spravodajkyňa OSN označila americký útok na Solejmáního za nezákonný

Osobitná spravodajkyňa OSN pre ľudské práva Agnes Callamardová Foto: TASR/AP

Útok, ktorý sa odohral 3. januára tohto roku, je prvým prípadom, čo nejaká krajina zaútočila na štátneho predstaviteľa nachádzajúceho sa na území tretej krajiny.

Ženeva 7. júla (TASR) - Organizácia Spojených národov vyhodnotila januárový atentát USA na veliteľa jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd Kásema Solejmáního v Iraku ako porušenie medzinárodného práva. V utorok o tom informovala agentúra Reuters.

Podľa OSN Spojené štáty neposkytli dostatočné dôkazy o pretrvávajúcom alebo hroziacom útoku Iránu proti "americkým záujmom", ktoré by "boli opodstatnili" útok dronom na letisku v Bagdade, povedala osobitná spravodajkyňa OSN pre ľudské práva Agnes Callamardová. Pri útoku zahynulo spolu s veliteľom ďalších deväť ľudí.

Spravodajkyňa sa vo svojom vyhlásení vyslovila za prísnejšiu kontrolu diaľkových bezpilotných zariadení za účelom útoku.

"Svet momentálne zažíva kritické časy, čo sa týka používania dronov. Možno sa nachádzame už aj na bode zlomu. Bezpečnostná rada (OSN) je neaktívna a medzinárodné spoločenstvo mlčí, či už zámerne alebo nie," povedala.

Útok, ktorý sa odohral 3. januára tohto roku, je prvým prípadom, čo nejaká krajina zaútočila na štátneho predstaviteľa nachádzajúceho sa na území tretej krajiny, argumentujúc pritom sebaobranou, povedala spravodajkyňa.

Callamardová svoje zistenia odprezentuje Rade OSN pre ľudské práva (UNHRC) tento štvrtok. Spojené štáty ukončili svoje členstvo v Rade pred dvoma rokmi po tom, čo ju obvinili zo zaujatosti voči Izraelu.

Iránsky veliteľ Kásem Solejmání bol jedným z autorov kampane na vytlačenie amerických síl z Iraku. Washington ho už v minulosti obvinil zo zosnovania plánov útoku iránskymi milíciami na americké vojenské základne na irackom území.

Irán na Solejmáního usmrtenie reagoval raketovými útokmi na iracké základne, na ktorých boli umiestnení americkí vojaci. Taktiež vydal zatykač na amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý útok na generála nariadil, ako aj na ďalších 35 ľudí.