Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Spravodajské služby monitorujú krajne pravicový inštitút v Nemecku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Krajne pravicový Inštitút IfS nakladateľa Götza Kubitscheka sa vo svojej ideológii orientuje na odmietanie princípov slobody a demokracie a zastáva xenofóbne a nacionalistické postoje.

Halle 5. októbra (TASR) - Nemecké spravodajské služby v spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko označili tamojší Inštitút štátnej politiky (IfS) za krajne pravicovú skupinu, ktorá podporuje rasistické názory. Znamená to, že v budúcnosti môžu byť IfS a jeho členovia monitorovaní tajnými službami. Informovala o tom v utorok agentúra DPA.

Krajinský úrad na ochranu ústavy (LfV) v Sasku-Anhaltsku označil think-tank IfS so sídlom v obci Schnellroda za duchovné centrum neformálnej siete s názvom Nová pravica, uvádza sa v najnovšej správe, ktorú zverejnilo v utorok krajinské ministerstvo vnútra v Magdeburgu.

Krajne pravicový Inštitút IfS nakladateľa Götza Kubitscheka sa vo svojej ideológii orientuje na odmietanie princípov slobody a demokracie a zastáva xenofóbne a nacionalistické postoje. Rasistické názory šírené touto inštitúciou sú v porovnaní s inými extrémne pravicovými organizáciami menej výrazné, uvádza sa v správe LfV.

Zakladateľ IfS Kubitschek je podľa Spolkového úradu na ochranu ústavy (BfV) úzko prepojený s pravicovým krídlom strany Alternatíva pre Nemecko (AfD).