Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Kanál i24NEWS so sídlom v Izraeli bude vysielať aj z Maroka

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Maroko obnovilo vzťahy s Izraelom na základe dohody sprostredkovanej Spojenými štátmi.

Jeruzalem 31. mája (TASR) - Medzinárodný spravodajský kanál i24NEWS v utorok oznámil, že otvoril svoje štúdiá v marockých mestách Rabat a Casablanca. Ide o prvé médium svojho druhu so sídlom v Izraeli, ktoré pristúpilo k takémuto kroku po obnovení vzťahov medzi oboma krajinami v roku 2020, informovala tlačová agentúra AFP.

Kanál, ktorý vysiela v arabčine, angličtine a francúzštine zo svojho ústredia v izraelskom meste Jaffa, má svoju prevádzku aj v Dubaji v Spojených arabských emirátoch (SAE). Tá bola otvorená po normalizácii vzťahov židovského štátu so SAE v tom istom roku.

"Verím, že otvorenie našich kancelárií v Maroku umožní kanálu i24NEWS stať sa popredným hráčom na mediálnom a spravodajskom trhu v krajinách regiónu Maghribu i v ďalších častiach Afriky," uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ stanice Frank Melloul.

Maroko obnovilo vzťahy s Izraelom na základe dohody sprostredkovanej Spojenými štátmi, pričom administratíva vtedajšieho amerického prezidenta Donalda Trumpa uznala zvrchovanosť Rabatu nad sporným územím susednej Západnej Sahary.

Táto dohoda a podobné dokumenty, ktoré podpísali SAE a Bahrajn, porušili desaťročia trvajúci konsenzus arabských krajín, že bez komplexnej mierovej dohody s Palestínčanmi nesmie dôjsť k normalizácii vzťahov s Izraelom. Dohody vyvolali rozhorčenú reakciu Palestínčanov a ich podporovateľov v celom arabskom svete.