Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Spustili nominačný proces na Cenu Václava Havla

Na archívnej snímke bývalý český prezident Václav Havel. Foto: TASR/AP

Cena Václava Havla sa od roku 2013 udeľuje za mimoriadne počiny jednotlivcov alebo organizácií pri obrane ľudských práv v Európe aj mimo nej.

Brusel/Štrasburg 16. januára (TASR) - Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE) v spolupráci s Knižnicou Václava Havla a Nadáciou Charty 77 v pondelok zverejnilo výzvu na predkladanie nominácií na Cenu Václava Havla za ľudské práva za rok 2023. Informuje o tom spravodajca TASR.

Cena Václava Havla sa od roku 2013 udeľuje za mimoriadne počiny jednotlivcov alebo organizácií pri obrane ľudských práv v Európe aj mimo nej.

Tohtoročné nominácie, ktoré musia byť podpísané najmenej piatimi navrhovateľmi, je potrebné predložiť v angličtine alebo francúzštine do 30. apríla 2023.

Cena, ktorá bude udelená v októbri 2023 v Štrasburgu, pozostáva z finančnej odmeny vo výške 60.000 eur, pamätnej plakety a diplomu.

Od svojho vzniku bola cena udelená Vladimirovi Kara-Murzovi (Rusko), Marii Kalesnikavovej (Bielorusko), Ludžajn Hazlúlovej (Saudská Arábia), spoločne Ilhamovi Tohtimu (Čína) a Iniciatíve mládeže za ľudské práva (Balkán), Ojubovi Titijevovi (Rusko), Muratovi Arslanovi (Turecko), Nadii Muradovej (Irak), Ľudmile Alexejevovej (Rusko), Anarovi Mammadlimu (Azerbajdžan) a Alesovi Biaľackému (Bielorusko).





(spravodajca TASR Jaromír Novak)