Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Srbskí poľnohospodári blokujú cesty, požadujú vyššie dotácie

Ilustračné foto. Foto: TASR Adriána Hudecová

Farmár Jovan Jovanov povedal, že protestujúci v pondelok zablokovali diaľnicu a križovatku neďaleko regionálneho hlavného mesta Nový Sad.

Belehrad 20. novembra (TASR) - Stovky poľnohospodárov v pondelok zablokovali cesty v regióne Vojvodina na severe Srbska, ktorý je "obilnicou" krajiny, aby žiadali viac dotácií a zrušenie spotrebnej dane na pohonné látky. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry Reuters.

Blokády, ktoré zastavili dopravu v niekoľkých častiach Vojvodiny, prichádzajú v čase, keď vládnuca Srbská pokroková strana (SNS) a jej partneri vedú ostrú kampaň s opozíciou pred predčasnými parlamentnými voľbami vyhlásenými na 17. decembra.

Poľnohospodári, ktorých podporujú opozičné strany a hnutia vo Vojvodine, chcú, aby odchádzajúca vláda premiérky Any Brnabičovej zvýšila štátne dotácie zo súčasných približne 9000 dinárov (77 eur) na hektár na 35.000 dinárov (298 eur).

Farmár Jovan Jovanov povedal, že protestujúci v pondelok zablokovali diaľnicu a križovatku neďaleko regionálneho hlavného mesta Nový Sad. "Dnes ráno sme zablokovali diaľnicu, vozidlá budeme prepúšťať každé dve a pol hodiny," uviedol.

Poľnohospodári taktiež požadujú štátom dotované úvery v roku 2024, stimuly pre chov dobytka a produkciu mlieka, predaj nafty bez spotrebnej dane a reguláciu trhu s komoditami.

Ministerka poľnohospodárstva Jelena Tanaskovičová minulý týždeň uviedla, že celková suma poľnohospodárskych dotácií v rozpočte na rok 2024 predstavuje 100 miliárd dinárov (približne 853 miliónov eur). Poľnohospodárov požiadala, aby navrhli, ako tieto prostriedky správne rozdeliť.

Ďalšie rokovania medzi vládou a poľnohospodármi boli ohlásené na neskorší termín. V roku 2022 predstavovalo poľnohospodárstvo viac ako 6,7 percenta ekonomiky Srbska a viac ako 21 percent exportu tejto balkánskej krajiny.