Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Srbsko a Kosovo budú v Bruseli diskutovať o spore o poznávacie značky

Na archívnej snímke vlajky vejú vo vetre pred sídlom NATO v Bruseli. Foto: TASR/AP

Kosovo aj Srbsko chcú vstúpiť do Európskej únie, ktorá podmieňuje pokrok v tomto smere normalizáciou ich vzájomných vzťahov.

Belehrad 20. novembra (TASR) - Srbský prezident Aleksandar Vučič v nedeľu oznámil, že v pondelok sa v Bruseli stretne s kosovským premiérom Albinom Kurtim. Diskutovať budú o spore týkajúcom sa vymieňania poznávacích značiek, ktorý ešte viac zvýšil napätie medzi oboma stranami. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Napätie medzi Srbskom a Kosovom sa tento rok obnovilo po tom, ako Priština avizovala zákon, podľa ktorého musia Srbi vymeniť staré poznávacie značky - spred vojny v rokoch 1998-99, ktorá viedla k nezávislosti - za nové, vydávané kosovskými úradmi.

Kosovská vláda uviedla, že do 21. novembra bude srbských vodičov áut na ich novú povinnosť len upozorňovať. Po tomto termíne začne udeľovať pokuty. Od konca januára už budú môcť jazdiť len vozidlá s novými značkami a po 21. apríli 2023 už bude odporcom tohto nariadenia hroziť konfiškácia vozidiel.

Kosovskí Srbi, ktorí na protest proti nariadeniu vlády začiatkom novembra odstúpili zo svojich funkcií v kosovských verejných inštitúciách, sa medzitým vrátili zatiaľ len do parlamentu.

Vučič povedal, že v súvislosti s dosiahnutím dohody nie je optimistický. "Pôjdem tam nie preto, že verím, že dokážeme čokoľvek, ale preto, aby som nedal... dostatočný dôvod obviňovať Srbsko z toho, že sa na niečom nechce podieľať," povedal Vučič pre televíziu TV Prva.

Európska únia sprostredkúva rozhovory medzi Kosovom a Srbskom s cieľom normalizovať vzťahy medzi oboma stranami. Belehrad s Prištinou v auguste dosiahli prelomovú dohodu o umožnení voľného pohybu ich občanov. Dosiahnutiu dohody predchádzali týždne rokovaní v Bruseli, ku ktorým došlo po nepokojoch v severnom Kosove.

Srbsko neuznáva nezávislosť, ktorú Kosovo vyhlásilo v roku 2008, a Srbi žijúci na severe tejto bývalej srbskej provincie považujú za svoje hlavné mesto Belehrad, nie Prištinu. Kosovo aj Srbsko chcú vstúpiť do Európskej únie, ktorá podmieňuje pokrok v tomto smere normalizáciou ich vzájomných vzťahov.