Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Srbsko bude mať 3. apríla predčasné parlamentné voľby

Aleksandar Vučič, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Okrem parlamentných volieb budú obyvatelia hlasovať aj v komunálnych voľbách v hlavnom meste Belehrad.

Belehrad 15. februára (TASR) - Srbsko bude mať predčasné parlamentné voľby 3. apríla, teda rok a pol po vytvorení vlády na základe volieb, ktoré bojkotovala hlavná opozícia. V utorok to oznámil prezident balkánskej krajiny Aleksandar Vučič, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

Okrem parlamentných volieb budú obyvatelia hlasovať aj v komunálnych voľbách v hlavnom meste Belehrad.

"Som si istý, že občania Srbska vedia vybrať čo najlepšie... Drahí občania, želám vám vo voľbách veľa šťastia," povedal Vučič v televíznom vystúpení.

Je veľmi pravdepodobné, že prezidentské voľby, ktoré sa majú konať tento rok, sa uskutočnia v ten istý deň. Predseda parlamentu Ivica Dačič oznámil, že ich termín oficiálne vyhlási začiatkom marca.

Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že na prvom mieste je vládnuca Srbská pokroková strana (SNS) vedená populistom Vučičom, ale opozícia dúfa vo vysokú účasť voličov, čo môže priniesť v Belehrade zvrat a druhé kolo hlasovania v prezidentských voľbách.

Vučičova stredopravá strana SNS sa teší podpore 57 percent voličov, ako vyplýva z prieskumu agentúry Faktor Plus zverejneného v decembri.

Organizácie na ochranu ľudských práv a politickí odporcovia už dlho obviňujú Vučiča z autoritárskych sklonov a z potláčania nezávislých médií, a navyše, spôsobuje v opozícii zmätok častými predčasnými voľbami.

Hlavné srbské opozičné strany bojkotovali vlaňajšie voľby, podľa nich nebol proces slobodný ani spravodlivý. Vládnuca strana tieto sporné voľby výrazne vyhrala a zložila vládu, pričom v parlamente nemala proti sebe žiadne hlasy odporcov.

Hoci opozícia stále o voľbách tvrdí, že sú zmanipulované, tentoraz vyhlasuje, že sa na nich zúčastní, a predstavila aj kandidátov.

Tvorí ju však niekoľko frakcií, pričom hlavným vyzývateľom je voľná koalícia proeurópskych stredoľavých a stredopravých strán a tiež zeleno-ľavicový blok.

Európska komisia v správe v roku 2020 kritizovala volebný proces v Srbsku a zdôraznila, že "vo väčšine médií má prevládajúci priestor a podporu práve vládna politika".

Brusel sa snažil sprostredkovať medzi SNS a opozíciou dialóg zameraný na zlepšenie volebného procesu, ale SNS mala súbežné stretnutia s niekoľkými stranami bez dohľadu EÚ a tie súhlasili s navrhovanými predčasnými voľbami.