Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Pochovali pozostatky posledného juhoslovanského kráľa Petra II.

Foto: TASR/AP

Srbskí predstavitelia podľa agentúry AP vo svojich prejavoch označili poslednú rozlúčku s kráľom Petrom II. za akt zmierenia a jednoty.

Belehrad 26. mája (TASR) - V Srbsku dnes pochovali posledného juhoslovanského kráľa Petra II. Karadjordjeviča, ktorý opustil krajinu na začiatku 2. svetovej vojne a zomrel pred vyše 40 rokmi v exile v USA.

Telesné pozostatky kráľa, jeho manželky, matky a brata uložili dnes do rodinnej hrobky s mauzóleom Karadjordjevičovcov v Oplenaci, nachádzajúcom sa približne 60 kilometrov južne od Belehradu.

Srbskí predstavitelia podľa agentúry AP vo svojich prejavoch označili poslednú rozlúčku s kráľom Petrom II. za akt zmierenia a jednoty.

Kráľ Peter II. Karadjordjevič panoval v bývalom Juhoslovanskom kráľovstve v rokoch 1934-45. Ako 18-ročný však musel v roku 1941 ujsť do britského exilu, keď na Juhosláviu zaútočilo nacistické Nemecko.

Komunistický režim maršala Josipa Broza Tita po druhej svetovej vojne zrušil juhoslovanskú monarchiu a vyhlásil republiku. Kráľa komunisti označili za zradcu a zakázali mu návrat do vlasti. Zákaz zrušili až srbské úrady po rozpade bývalej Juhoslávie.

Peter II. strávil posledné roky svojho života v Spojených štátoch a po smrti v roku 1970 ho pochovali v pravoslávnej kaplnke v Libertyville na predmestí Chicaga. Jeho telesné pozostatky v tichosti exhumovali minulý začiatkom tohto roka a 22. januára ich previezli do Srbska.