Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Srbsko nebude organizovať v Kosove komunálne voľby, tvrdí minister

To, že sa srbské komunálne voľby v Kosove konať nebudú, však neznamená, že tamojšie srbské inštitúcie zaniknú, upozornil minister.

Kosovská Mitrovica 16. apríla (TASR) - Kosovská misia OSN (UNMIK) dala negatívnu odpoveď v súvislosti so srbskými komunálnymi voľbami v Kosove a Belehrad ich preto nebude organizovať, vyhlásil srbský minister pre Kosovo Goran Bogdanovič.

"Nijakým spôsobom nechceme porušovať rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN č. 1244 a ohroziť Srbov, ktorí žijú južne od rieky Ibar," uviedol Bogdanovič, ktorý zároveň pripomenul, že UNMIK je zodpovedná za organizáciu komunálnych volieb v Kosove.

To, že sa srbské komunálne voľby v Kosove konať nebudú, však neznamená, že tamojšie srbské inštitúcie zaniknú, upozornil minister.

"Miestne voľby sa nekonali od roku 1999 do roku 2008 a napriek tomu naše inštitúcie zotrvali a boli možno silnejšie než tie, ktoré vznikli po zorganizovaní volieb," citovala ho v nedeľu srbská štátna televízia RTS.

Bogdanovič upozornil, že tvrdenia, podľa ktorých sa miestne voľby aj tak budú konať v dvoch okresoch na severe Kosova - vo Zvečane a v Zubinom Potoku -, nie sú priaznivé pre vývoj situácie.

"Ak sa voľby na severe Kosova budú konať, uznávanie ich výsledku bude už na novej srbskej vláde," uviedol.

V Srbsku budú komunálne, parlamentné i prezidentské voľby 6. mája. Prezidentské a parlamentné by sa mali konať aj na Srbmi obývaných územiach Kosova.