Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Srbsko oznámilo 302 nových prípadov koronavírusu a päť úmrtí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Celkovo je v krajine hospitalizovaných 2553 ľudí, z nich 81 je napojených na pľúcnu ventiláciu.

Belehrad 5. júla (TASR) - Srbsko zaregistrovalo za posledných 24 hodín 302 nových prípadov nového koronavírusu a päť súvisiacich úmrtí. Informovala o tom v nedeľu agentúra HINA s odvolaním sa na srbské ministerstvo zdravotníctva.

Celkovo je v krajine hospitalizovaných 2553 ľudí, z nich 81 je napojených na pľúcnu ventiláciu.

Ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo v krajine 311 ľudí. Celkovo sa nakazilo 16.131 ľudí.

V metropole Belehrad a v ďalších deviatich mestách bol vyhlásený mimoriadny stav. Situácia je najkritickejšia v mestách Novi Pazar a Tutin.

Armáda zriadila poľnú nemocnicu v Novom Pazare so 100 lôžkami a niekoľko asociácií a nadácií poskytlo pomoc vo forme lekárskeho vybavenia a materiálu.

Srbský prezident Aleksandar Vučič v sobotu odmietol tvrdenia, že v krajine sa vykonáva málo testov, pričom poznamenal, že ich bolo viac, než mali všetky bývalé juhoslovanské krajiny spolu.

V Belehrade sú od soboty v platnosti ďalšie opatrenia, ktoré obmedzujú prevádzku reštaurácií a nočných klubov. Nosenie tvárových masiek je povinné, rovnako aj dodržiavanie pravidiel fyzického odstupu. Za nedodržanie pravidiel hrozí pokuta.

Zhromažďovanie vo vnútorných verejných priestoroch je obmedzené na 100 osôb a vo vonkajších priestoroch na 500. Tieto obmedzenia platia do 18. júla.