Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

TRAGÉDIA NA ZÁKLADNEJ ŠKOLE: Streľba si vyžiadala deväť obetí

Polícia zablokovala ulicu okolo školy Vladislava Ribnikara v srbskom Belehrade v stredu 3. mája 2023. Foto: TASR/AP

Podľa polície bol strelcom žiak školy narodený v roku 2009. Polícia ho zadržala v areáli školy.

Belehrad 3. mája (TASR) - Deväť ľudí vrátane ôsmich detí zahynulo a ďalších sedem utrpelo zranenia pri stredajšej streľbe na základnej škole v centre Belehradu. Oznámila to srbská polícia. Medzi obeťami je aj ochrankár školy. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Podľa polície bol strelcom žiak školy narodený v roku 2009. Polícia ho zadržala v areáli školy. Medzi zranenými je šesť detí a učiteľka.

Polícia dostala telefonát o streľbe na základnej škole Vladislava Ribnikara v centre Belehradu zhruba o 8.40 h. Strelec mal pri útoku použiť zbraň svojho otca. Podľa srbského rádia B92 sa streľba odohrala v učebni dejepisu.

Masové streľby sú v Srbsku a v regióne Balkánu veľmi zriedkavé, v školách sa za uplynulé roky neodohrala žiadna. K poslednej takejto streľbe došlo v dedine v strednej časti Srbska v roku 2013, keď vojnový veterán zastrelil 13 ľudí.

Policajti blokujú ulicu v blízkosti školy v Belehrade v stredu 3. mája 2023. Tínedžer v stredu spustil streľbu v škole v centre srbskej metropoly.
Foto: TASR/AP


Tínedžer útok v škole dôkladne plánoval, mal aj zoznam cieľov


Tínedžer, ktorý v stredu strieľal na základnej škole v srbskom hlavnom meste Belehrad, útok plánoval približne mesiac, uviedla srbská polícia. Pri streľbe zahynulo osem detí a školský strážnik, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

Šéf belehradskej polície Veselin Milič spresnil, že strelec si urobil náčrty tried a spísal si aj zoznam detí, ktoré plánoval zlikvidovať. Polícia útočníka identifikovala ako 14-ročného Kostu Kecmanoviča.

K útoku došlo v štvrti Vračar v centre Belehradu na Základnej škole Vladislava Ribnikara, ktorú atentátnik navštevoval, uviedli srbské médiá.

Otec jednej zo žiačok uviedol, že strelec vstúpil do triedy jeho dcéry a vystrelil najprv na učiteľa a následne na spolužiakov. Deti sa snažili skryť sa pod lavice a podľa tamojších predstaviteľov sa väčšine z nich podarilo utiecť cez zadné dvere.

Policajti blokujú ulicu v blízkosti školy v Belehrade v stredu 3. mája 2023. Tínedžer v stredu spustil streľbu v škole v centre srbskej metropoly.
Foto: TASR/AP


Útočník pri streľbe použil podľa polície zbraň svojho otca. Srbské médiá uviedli, že po čine sám zavolal políciu, ktorá ho zadržala na školskom dvore.

Podľa výpovedí žiakov bol strelec "tichý chlapec" s dobrými známkami. Zranenia utrpeli ďalší štyria žiaci a jeden učiteľ, ktorých hospitalizovali. Stav jednej žiačky a učiteľa je pritom podľa nemocničných zdrojov vážny. Ministerka zdravotníctva Danica Grujičičová na tlačovej konferencii uviedla, že žiačka má strelnú ranu na hlave a jej stav je kritický.

Vláda v tejto súvislosti vyhlásila v krajine trojdňový štátny smútok, ktorý bude v platnosti od 5. do 7. mája.

Sústrasť v súvislosti s tragickým incidentom vyjadril Srbsku aj šéf európskej diplomacie Josep Borrell, píše agentúra DPA. Borrell označil streľbu za "veľmi smutnú udalosť".

Muž plače pri vchode do nemocnice 3. mája 2023 v Belehrade.
Foto: TASR/AP


Výberová chronológia tragických prípadov streľby na školách v Európe





13. marca 1996 - Británia - Trinásť detí a dvaja učitelia sa stali obeťou streľby Thomasa Hamiltona v telocvični základnej školy v škótskom meste Dunblane, 30 kilometrov severne od Glasgowa. Všetky deti boli vo veku od piatich do šiestich rokov.



16. marca 2000 - Nemecko - Šestnásťročný študent v bavorskom mestečku Branneburg zastrelil riaditeľa internátnej školy a pri pokuse o samovraždu sa zranil.



19. februára 2002 – Nemecko - V bavorskom meste Freising bývalý študent zastrelil troch ľudí a zranil učiteľa na obchodnej škole, odkiaľ ho predtým vyhodili. Následne sa sám pripravil o život.



26. apríla 2002 - Nemecko - Bývalý študent strednej školy v Erfurte sa chcel pomstiť za to, že ho vyhodili, a začal v škole strieľať. Zabil pritom 18 ľudí a spáchal samovraždu.



13. januára 2004 - Holandsko - Sedemnásťročný študent Murat Demir strelil do hlavy učiteľa ekonomiky v bufete plnom študentov na strednej škole v Haagu, pričom ho smrteľne zranil. Išlo o odplatu za vyhodenie zo školy.



20. novembra 2006 - Nemecko - Sebastian Bosse začal strieľať vo svojej bývalej škole v Emsdettene. Zranil piatich ľudí a následne spáchal samovraždu. Desiatky ďalších študentov museli hospitalizovať v dôsledku inhalácie dymu, pretože útočník predtým odpálil dymové bomby. Dovedna bolo 37 zranených.



7. novembra 2007 - Fínsko - Stredoškolský študent Pekka-Eric Auvinen, spustil streľbu v škole v mestečku Tuusula počas vyučovania. Zabil šesť študentov, riaditeľku školy a ošetrovateľku. Osemnásťročný mladík zomrel o desať hodín neskôr v helsinskej nemocnici na následky strelnej rany do hlavy, ktorú si sám spôsobil.



23. septembra 2008 – Fínsko - Desať obetí si vyžiadala streľba na odbornej škole na severozápade Fínska. Paľbu spustil študent školy, ktorý následne spáchal samovraždu.



11. marca 2009 - Nemecko - Bývalý študent strieľal v škole v meste Winnenden. O život pripravil najmenej 11 študentov a tri učiteľky a na úteku troch ľudí. Pri prestrelke s políciou prišiel o život.



17. októbra 2018 – Rusko - V dôsledku streľby a výbuchu na strednej škole v meste Kerč na anektovanom Krymskom polostrove zahynulo 20 ľudí a viac ako 70 utrpelo zranenia. Útočníkom bol 18-ročný Vladislav Rosľakov, ktorý po útoku spáchal samovraždu.



20. septembra 2021 - Rusko - Streľba na univerzite v meste Perm na východe európskej časti Ruska si vyžiadala šesť obetí a 43 zranených. Vyšetrovací výbor Ruskej federácie neskôr uviedol, že útočníkom bol jeden zo študentov školy Timur Bekmansurov, ktorého príslušníci polície pri zadržaní postrelili.