Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

ÚNIK AMONIAKU: Priotrávilo sa viac než 50 ľudí

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Vlak prevážajúci amoniak sa podľa srbských médií približne o 17.00 h SEČ vykoľajil medzi Pirotom, ktorý má zhruba 60.000 obyvateľov, a obcou Bela Palanka.

Belehrad 25. decembra (TASR) - Najmenej 51 ľudí sa priotrávilo v nedeľu v Srbsku v dôsledku nehody niekoľkých vagónov vlaku prevážajúceho amoniak, informuje TASR na základe správy agentúry AP, AFP a tamojších médií.

V meste Pirot na východe Srbska vyhlásili v súvislosti s nehodou stav núdze a miestne úrady vyzvali obyvateľov, aby nevychádzali zo svojich domovov. Nehoda viedla k uzatvoreniu hlavnej národnej diaľnice. V nemocnici v meste Niš hospitalizovali sedem ľudí, pričom stav jednej osoby, ktorá sa amoniakom priotrávila, bol vážny, uvádza srbský spravodajský server B92.

Vlak prevážajúci amoniak sa podľa srbských médií približne o 17.00 h SEČ vykoľajil medzi Pirotom, ktorý má zhruba 60.000 obyvateľov, a obcou Bela Palanka.

Únik tejto látky do ovzdušia spôsobil v okolí miesta nehody obmedzenú viditeľnosť, čo viedlo na hlavnej diaľnici smerujúcej do susedného Bulharska k nehodám niekoľkých vozidiel v rušnej premávke v čase vianočných sviatkov, píše AP.

Polícia diaľnicu uzavrela a dopravu presmerovala na miestne cesty. Príčina vykoľajenia vlaku, ktorý prevážal toxické látky z Bulharska, nebola bezprostredne známa.

Plynný amoniak môže byť pri úniku horľavý a môže spôsobiť vážne zranenia či dokonca smrť.