Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Srbský prezident a veľvyslanec USA hovorili o európskej integrácii

Na archívnej snímke srbský prezident Aleksandar Vučič. Foto: TASR/AP

Hill uviedol, že USA budú vždy podporovať úsilie zamerané na prehĺbenie regionálnej hospodárskej spolupráce spôsobom, ktorý presadzuje integráciu s EÚ.

Belehrad 23. mája (TASR) - Srbský prezident Aleksandar Vučič v pondelok na stretnutí s americkým veľvyslancom v Srbsku Christopherom Hillom pripomenul úsilie svojej krajiny o udržanie mieru a stability v regióne západného Balkánu. Hill vyjadril za Washington podporu európskej integrácii Srbska a ďalších krajín v tejto oblasti. TASR správu prevzala z agentúry Tanjug.

Úrad srbského prezidenta vo vyhlásení uviedol, že Vučič a Hill hovorili o vzájomných vzťahoch svojich krajín, diverzifikácii v oblasti energie, európskej integrácii Srbska, súčasných záležitostiach v oblasti geopolitiky a iniciatívach v oblasti západného Balkánu.

Srbsko podľa Vučičových slov prostredníctvom svojho konzistentného a vážneho postupu získalo pozíciu spoľahlivého a zodpovedného partnera, ktorý je verný politickému dialógu a ďalšiemu rozvoju regionálnych vzťahov vo všetkých oblastiach.

"Podporujeme iniciatívu Otvorený Balkán a sme pripravení pomáhať pri jej rýchlejšom rozvoji," povedal Hill a dodal, že USA budú vždy podporovať úsilie zamerané na prehĺbenie regionálnej hospodárskej spolupráce spôsobom, ktorý presadzuje integráciu s EÚ.

V spojitosti s dialógom medzi Belehradom a Prištinou sa obe strany (USA a Srbsko) zhodli, že všetko úsilie musí smerovať k dialógu sprostredkovanému Európskou úniou. Dialóg je podľa nich jediná správna cesta na vyriešenie záležitostí a dosiahnutie udržateľnej dohody.