Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Srbsko zaviedlo karanténu pri návrate z cudziny

lustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hranice Srbska sú už od nedeľňajšieho večera uzavreté pre občanov iných krajín.

Belehrad 16. marca (TASR) - Srbská vláda rozhodla v pondelok o uvalení 28-dňovej karantény na občanov Srbska, ktorí pricestujú z Rakúska, Talianska, Španielska alebo Švajčiarska, teda krajín zasiahnutých novým koronavírusom. Príslušné zóny zatiaľ neboli určené, uviedla premiérka Ana Brnabičová, ktorej vyjadrenia priniesla tlačová agentúra APA.

Hranice Srbska sú už od nedeľňajšieho večera uzavreté pre občanov iných krajín.

Osobám, ktoré porušia príkaz zdravotníckych úradov na samoizoláciu, hrozí odteraz pokuta vo výške 150.000 dinárov (1277 eur). Od utorka môžu byť rovnako postihovaní aj občania vo veku nad 65 rokov, ktorí opustia svoj príbytok, upozornila Brnabičová, ktorá na tlačovej konferencii kritizovala nedostatočnú sebadisciplínu Srbov.

Pobočky verejných úradov v celom Srbsku boli s okamžitou platnosťou uzavreté a vybavovanie záležitostí má byť odložené na obdobie po skončení koronavírusovej epidémie. Prevádzka kaviarní, reštaurácií či obchodných domov zostane podľa Brnabičovej zatiaľ zachovaná pri skrátenom čase prevádzky.

V Srbsku do pondelkového rána zaznamenali 55 prípadov nákazy novým koronavírusom. Brnabičová pohrozila v tejto súvislosti vydaním celoštátneho zákazu vychádzania, pokiaľ by "bolo v uliciach naďalej toľko ľudí" ako doteraz.

Srbský prezident Aleksandar Vučič vyhlásil v nedeľu v krajine núdzový stav s cieľom zastaviť šírenie nového koronavírusu. Opatrenie povedie k uzavretiu mnohých verejných priestorov a nasadeniu vojakov na stráženie dôležitých objektov, ako sú nemocnice.

Vučič sa obrátil najmä na ľudí vo veku nad 65 rokov, ktorých vláda podľa neho vyzýva, aby najbližších 30 dní zostali doma. Ide o jediný spôsob, ako prežiť, vyhlásil prezident.