Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Srbskú metropolu zahalil dym z horiacej skládky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vinča je hlavnou belehradskou skládkou a denne na nej skončí zhruba 4500 ton komunálneho a stavebného odpadu.

Belehrad 9. augusta (TASR) – Veľkú skládku odpadu v blízkosti Belehradu zachvátil v nedeľu požiar, ktorý v hlavnom meste Srbska spôsobil rozsiahle zadymenie. Miestne úrady vyzvali obyvateľov, aby nevychádzali na ulice, informovala agentúra AP.

Horieť začala skládka na belehradskom predmestí Vinča, ktorá je vôbec druhým najväčším úložiskom odpadu v Európe.

Starosta srbskej metropoly Zoran Radojičič v nedeľu večer ubezpečil obyvateľov, že požiar sa už podarilo dostať pod kontrolu. Vyzval však Belehradčanov, aby neotvárali okná na svojich domovoch a nevychádzali na ulice, ak vo svojich štvrtiach zacítia dym.

„Dym bude zrejme viditeľný ešte niekoľko dní, ale uisťujem vás, že nie je dôvod na obavy a paniku," vyhlásil Radojičič.

Skládka v obci Vinča, vzdialená zhruba 17 kilometrov od centra Belehradu, je už desaťročia zdrojom znečistenia ovzdušia, pôdy a vody. Na uzavretie a presunutie skládky ďalej od dvojmiliónového Belehradu boli vynaložené už veľké prostriedky z domácich i zahraničných zdrojov, dodnes sa to však nepodarilo.

Miestne úrady v súčasnosti pracujú na vybudovaní novej skládky a spaľovne odpadu spojenej s produkciou energie. Srbsko je kandidátskou krajinou na vstup do EÚ, pred ktorým však bude musieť splniť množstvo stanovených podmienok vrátane zlepšenia nakladania s odpadmi.

Belehrad sa spolu s bosnianskou metropolou Sarajevo často umiestňuje na popredných priečkach rebríčkov najviac znečistených európskych miest. Vinča je hlavnou belehradskou skládkou a denne na nej skončí zhruba 4500 ton komunálneho a stavebného odpadu.