Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Srbský minister Ivica Dačič je na prelomovej návšteve Kosova

Dačič Foto: TASR/AP Photo

Stretnutie sa uskutočnilo v rámci konferencie predstaviteľov Srbska, Bosny, Albánska, Čiernej Hory, Macedónska a Kosova v kosovskom hlavnom meste Priština.

Priština 25. marca (TASR) - Srbský minister zahraničných vecí Ivica Dačič pricestoval dnes na oficiálnu návštevu Kosova. Ide o prvú návštevu vysokého predstaviteľa Srbska v Kosove od roku 2008, keď táto bývalá srbská provincia jednostranne vyhlásila nezávislosť od Belehradu, píše agentúra Reuters.

Stretnutie sa uskutočnilo v rámci konferencie predstaviteľov Srbska, Bosny, Albánska, Čiernej Hory, Macedónska a Kosova v kosovskom hlavnom meste Priština. Iniciatíva prišla zo strany EÚ, ktorá sa snaží o zblíženie balkánskych krajín na základe rozvoja regionálnej infraštruktúry.

Dačič sa na konferencii stretol so svojím kosovským rezortným partnerom Hashimom Thacim, bývalým partizánskym veliteľom, ktorý v rokoch 1998-99 bojoval proti silám srbského lídra Slobodana Miloševiča. "Prítomnosť pána Dačiča je odkazom a krokom k normalizácii vzťahov medzi Kosovom a Srbskom," uviedol Thaci.

Ministri zmienených krajín sa dohodli na koordinácii projektov integrovanej dopravnej siete. Jedným z nich je výstavba diaľnice spájajúcej Kosovo a Srbsko, vďaka ktorej Belehrad získa nový prístup k jadranskému pobrežiu cez Albánsko. Na konferencii neboli z diplomatických dôvodov štátne zástavy.

Hoci Srbsko neuznáva suverenitu Kosova, obe strany už niekoľko rokov vedú rokovania na najvyššej úrovni v iných lokalitách Európy. Z 28 členských krajín EÚ uznáva nezávislosť Kosova 23 štátov.