Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Srbský minister školstva Branko Ružič po streľbe v škole podal demisiu

Na archívnej snímke z 3. mája 2023 srbský minister Branko Ružič počas tlačovej konferencie v Belehrade. Foto: TASR/HINA-Jadranka Iličová

Opozičné strany a ľudskoprávne skupiny okamžite vyzvali ministra na odstúpenie, pričom deň po streľbe sa pred budovou jeho rezortu zhromaždili tisíce ľudí s rovnakým posolstvom.

Belehrad 7. mája (TASR) - Srbský minister školstva Branko Ružič v nedeľu odstúpil z funkcie, štyri dni po streľbe v škole, pri ktorej 13-ročný chlapec zavraždil osem žiakov a ochrankára. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Ružič v otvorenom liste adresovanom srbskej premiérke Anne Brnabičovej vyjadril sústrasť rodinám obetí "kataklizmatickej tragédie", ktorá otriasla touto balkánskou krajinou.

"Ako zodpovedná a dobre vychovaná osoba, ako profesionál vo vykonávaní všetkých predchádzajúcich verejných služieb, podávam neodvolateľnú demisiu z pozície ministra školstva vo vláde Srbskej republiky," uviedol Ružič v danom liste.

Ružič (47), popredný člen Socialistickej strany Srbska (SPS), koaličného partnera vo vláde, pôvodne obvinil z bezprecedentného masakru internet, videohry a "západné hodnoty".

Opozičné strany a ľudskoprávne skupiny okamžite vyzvali ministra na odstúpenie, pričom deň po streľbe sa pred budovou jeho rezortu zhromaždili tisíce ľudí s rovnakým posolstvom.

Necelých 48 hodín po streľbe v základnej škole v Belehrade krajinu šokoval ďalší masaker - 21-ročný mladík zastrelil v dedine neďaleko hlavného mesta osem ľudí.

Srbský prezident Aleksandar Vučič sa zaviazal odštartovať rozsiahly plán odzbrojenia, zatiaľ čo polícia prisľúbila nasadiť na hliadkovanie v okolí škôl svoje sily.

Podľa projektu Small Arms Survey patrí Srbsko medzi krajiny s najvyšším počtom držiteľov zbraní na svete; na každých 100 civilistov tam pripadá viac ako 39 strelných zbraní.