Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Srbský parlament mal prvú schôdzu, opozícia zložila sľub na chodbe

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Európsky parlament (EP) má v pláne vydať rezolúciu o srbských voľbách vo štvrtok.

Belehrad 6. februára (TASR) - Srbský parlament sa zišiel v utorok na svojom ustanovujúcom zasadnutí po decembrových parlamentných voľbách v krajine. Niektorí opoziční poslanci na ňom vyzývali na anulovanie volebných výsledkov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

V decembrových parlamentných voľbách získala vládna Srbská pokroková strana (SNS) prezidenta Aleksandra Vučiča a jej koaliční partneri 129 z 220 parlamentných kresiel. Hlavná opozičná koalícia Srbsko proti násiliu (SPN) získala 65 kresiel.

Po voľbách vypukli opozičné protesty, na ktorých tisíce ľudí protestovali proti údajných volebným podvodom. Nezrovnalosti hlásili aj medzinárodní pozorovatelia, ktorí majú podozrenie, že došlo ku kupovaniu hlasov či viacnásobnému hlasovaniu. Znepokojenie nad volebným procesom v Srbsku vyjadrili aj niektoré západné krajiny.

Opoziční poslanci na ustanovujúcom zasadnutí na protest zložili svoj sľub na chodbe parlamentu. Ďalší držali počas zasadnutia transparenty s nápismi "anulujte voľby" či "ukradli ste voľby".

"Sme tu, sme pripravení a urobíme všetko v našich silách, aby sme spoločne so srbskými občanmi dosiahli spravodlivosť. Urobíme všetko pre anulovanie volieb, normalizáciu situácie v krajine a pošleme zlodejov do väzenia," povedal Miroslav Aleksič, popredný člen SPN.

Vučič a SNS však protesty a výzvy opozície odmietli. "Budeme pokračovať v našej práci, pre ktorú nás srbskí občania zvolili," uviedol predseda SNS Miloš Vučevič.

Európsky parlament (EP) má v pláne vydať rezolúciu o srbských voľbách vo štvrtok.