Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Srbský parlament potvrdil vládu, členmi sú aj proruskí predstavitelia

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vučevičovu vládu po búrlivej dvojdňovej rozprave podporilo 152 z 250 poslancov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Belehrad 2. mája (TASR) - Srbský parlament vo štvrtok vyjadril dôveru novej vláde premiéra Miloša Vučeviča. Jej členmi sú aj proruskí predstavitelia, na ktorých sú Spojenými štátmi uvalené sankcie. Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej toto zloženie reflektuje pretrvávajúce úzke väzby Belehradu s Moskvou.

Vučevičovu vládu po búrlivej dvojdňovej rozprave podporilo 152 z 250 poslancov. Proti sa postavilo 61 poslancov, zvyšní 37 neboli na hlasovaní o dôvere prítomní, píše TASR.

Podpredsedami vlády sa okrem iných stali aj bývalý šéf srbskej tajnej služby Aleksandar Vulin, ktorý v posledných mesiacoch niekoľkokrát navštívil Rusko, a Nenad Popovič, taktiež priaznivec Moskvy. USA na oboch uvalili sankcie.

Ďalšieho proruského politika Ivicu Dačiča, ktorý v predošlej vláde zastával post ministra zahraničných vecí, vymenovali v novom kabinete za ministra vnútra.

Po decembrových voľbách získala vládna Srbská pokroková strana (SNS) prezidenta Aleksandara Vučiča a jej koaliční partneri 129 kresiel v parlamente. Hlavná opozičná koalícia Srbsko proti násiliu (SPN) získala 65 kresiel. Po voľbách vypukli niekoľkotýždňové demonštrácie, na ktorých tisíce ľudí protestovali proti údajným volebným podvodom.

Vuvič, ktorý sa podľa AP stáva čoraz viac autoritárskejším, sa odmietol pridať k Západu v uvalení sankcií na Rusko za inváziu na Ukrajinu, hoci Srbsko túto agresiu Moskvy odsúdilo.

Nový predseda vlády Vučevič zopakoval, že Belehrad neplánuje zavádzať sankcie a "nemôže" sa vzdať priateľstva s Ruskom. Integrácia do Európskej únie podľa neho však naďalej zostáva "strategickým cieľom" Srbska. Za záujem krajiny považuje aj "čo najlepšie" vzťahy so Spojenými štátmi.

Zloženie nového kabinetu je podľa bezpečnostného analytika a profesora z Belehradskej univerzity Filipa Ejdusa určené pre Západ, Rusko aj voličov na domácej politickej scéne.

"Je to signál pre EÚ, že ak si chce udržať Srbsko nablízku, nemala by na Belehrad príliš tlačiť v otázkach demokracie, právneho štátu alebo Kosova. Zároveň je to signál pre Moskvu, že (Srbsko) je pripravené posilniť strategické partnerstvo s Ruskom," vysvetlil.

Srbsko sa v Bezpečnostnej rade OSN spolieha na právo veta Ruska v otázke uznania nezávislosti Kosova.